Anak syarikat Baidu menerima pampasan dalam tuntutan pertanian klik

Mahkamah Rakyat Daerah Haidian Beijing mengumumkan di akaun WeChat rasminya pada hari Khamis bahawa ia telah menemuiShenzhen Woai Network Technology Co., Ltd., tanggungjawab untuk mengganggu algoritma enjin carianDan diminta untuk memberi ganti rugi kepada Beijing Baidu Netcom Technology Co., Ltd., anak syarikat Baidu.

Perlu diperhatikan bahawa ini adalah kes pertama di China yang melibatkan pertikaian persaingan yang tidak adil, terutama pertikaian yang melibatkan mengklik platform pembiakan untuk mengganggu algoritma mesin pencari.

Teknologi Baidu Netcom mengatakan bahawa untuk mengendalikan enjin cariannya, ia melabur banyak sumber setiap tahun. Tetapi ia mendapati bahawa Wo Ai telah menubuhkan iklan yang mendorong netizens untuk menyelesaikan tugas dengan mengklik iklan paparan. Oleh sebab alasannya, algoritma yang digunakan oleh enjin carian Internet Baidu hanya menganggap tingkah laku klik pengguna dan membolehkan mereka menduduki bahagian tertentu algoritma. Bug ini memberi peluang kepada Woai untuk menarik pengguna untuk membuat data klik palsu dan mengganggu sistem peringkat asal enjin carian.

Akibatnya, Woai mendapat keuntungan dengan menarik duit syiling digital dari pengguna dan menjana lalu lintas melalui amalan perdagangan yang tidak adil. Tingkah laku ini telah dikenal pasti sebagai mengganggu urutan persaingan dan merupakan kelebihan yang tidak betul.

Lihat juga:Bekas Presiden Carian Baidu Xiang Hailong Bergabung dengan Transsion, Pembuat Telefon Pintar

Selepas perbicaraan, mahkamah berpendapat bahawa plaintif mempunyai kepentingan komersial yang sah dan harus dilindungi, dan kepentingan ini telah dilanggar. Baidu.com, yang dikendalikan oleh plaintif, menyediakan perkhidmatan rangkaian enjin carian dan oleh itu bertanggungjawab terhadap ketepatan dan kebolehpercayaan data yang dipaparkannya. Oleh kerana syarikat itu mempunyai kepentingan komersial yang sah dalam bidang ini, ia dilindungi oleh Undang-undang Persaingan Tidak Adil Republik Rakyat China.