Xiaomi melabur dalam GiantOhm, pengeluar perintang automotif

Pada 10 Ogos, Ningbo Ji’an Dongmu Microelectronics Technology Co., Ltd. melakukan pendaftaran perubahan dengan Pentadbiran China untuk Industri dan Perdagangan,Pemegang saham baru Beijing Xiaomi Smart Manufacturing Equity Investment Fund Partnership (Limited Partnership), sebuah syarikat yang dikaitkan dengan Kumpulan Xiaomi. Pada masa ini, Xiaomi memegang 6.1947% saham Giantohm.

GiantOhm adalah pengeluar perintang automotif yang ditubuhkan pada tahun 2021 dengan modal berdaftar 113 juta yuan (AS $16.7 juta). Firma kami komited untuk penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, jualan dan perkhidmatan pelbagai perintang. Ahli terasnya mempunyai lebih daripada 15 tahun pengalaman dalam pengeluaran, pengurusan dan jualan perintang. Produk utama adalah perintang filem tebal, perintang filem nipis, perintang susunan, perintang tolok kereta, perintang aloi, dan sebagainya.

Xiaomi Zhichao ditubuhkan pada 18 September 2021. Rakan eksekutifnya adalah Beijing Xiaomi Enterprise Management Co., Ltd., dan perniagaannya merangkumi pelaburan ekuiti, modal teroka, dan sebagainya. Syarikat itu telah melabur dalam AIC Semiconductor (Shanghai) Co, Ltd, HyAsic Semiconductor (Shenzhen) Co, Ltd, Shanghai Jietai Technology Co, Ltd dan syarikat lain.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mengeluarkan produk seperti MIX Fold 2, Redmi K50 Speed ​​Edition

Dalam ucapan tahunan yang diadakan pada 11 Ogos,Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mengumumkan kemajuan terbaru rancangan pembuatan kenderaan syarikat ituLei mengatakan bahawa fasa pertama penyelidikan dan pengembangan pemanduan autonomi Xiaomi melibatkan pelaburan 3.3 bilion yuan, dan mereka merancang untuk memasuki kumpulan pertama pasukan pembuatan kereta baru pada tahun 2024.

Xiaomi menyapu syarikat rantaian industri melalui serangkaian tindakan seperti penyelidikan dan pemerolehan diri untuk merealisasikan cita-citanya untuk membina kereta. Pada 14 Ogos, keluarga Xiaomi telah melakukan lebih dari 30 tindakan dalam bidang kereta pintar, yang melibatkan cip, lidar, pemanduan autonomi, bateri dan bidang lain.