1 orang mati ketika kereta Tesla terhempas dan terbakar di Guangzhou

Pada petang Selasa, video Tesla yang terbakar selepas kemalangan jalan raya menjadi viral di rangkaian media sosial China. Menurut Guangzhou Daily, sedan Tesla melanda pemisah simen di tepi jalan ketika cuba mengatasi dari belakang kanan. Kenderaan itu terbakar selepas perlanggaran yang membunuh satu orang.

Kemalangan itu berlaku kira-kira pukul 22:00 pada 17 April, utara Dongjiang Avenue, Daerah Zengcheng, Nancheng. Siasatan awal mendedahkan bahawa kenderaan lain bertembung dengan dinding konkrit di sebelah kanan jalan. Punca kemalangan itu masih dalam siasatan.

Tesla telah mengesahkan kemalangan itu dan berkata ia segera menubuhkan garis kerjasama dengan polis trafik untuk menyiasat kejadian itu.

Tesla telah banyak dibincangkan baru-baru ini kerana perlindungan hak penggunaPeristiwaIni berlaku di Shanghai Auto Show minggu ini.

Lihat juga:Tesla enggan berkompromi dalam menghadapi “tuntutan tidak masuk akal” setelah tunjuk perasaan pemilik kereta yang marah di Shanghai Auto Show

Di Shanghai Auto Show pada hari Isnin, seorang wanita yang memakai kemeja-T dengan perkataan “Brek Failure” berdiri di atas bumbung kereta Tesla dalam usaha untuk mengisytiharkan hak penggunanya. Pemilik wanita itu dengan cepat diambil oleh kakitangan Tesla dan diambil dari tempat kejadian.

Sebagai tindak balas kepada kejadian ini, Tesla mengeluarkan tindak balas yang sukar, menyatakan bahawa ia “tidak akan berkompromi dengan tuntutan yang tidak munasabah.”