10 jenama yang anda tidak tahu adalah Cina

Sejak Douyin ByteDance menjadi viral di Amerika Syarikat pada awal 2018, banyak yang mengalihkan perhatian mereka kepada asal-usulnya di China. Sebagai platform China terbesar dan berkembang pesat di Barat, TikTok mungkin yang pertama seumpamanya untuk membina nama yang kuat sehingga pemerintah AS berusaha untuk membatasi ukuran kesannya. Walaupun sebelum kegilaan TikTok, banyak syarikat China telah mendapat tempat di pasaran luar negara. Berikut adalah sepuluh jenama yang mungkin tidak anda ketahui adalah orang Cina.

  1. Insta360

Insta360 mengembangkan kamera aksi, kamera 360, dan perisian penyuntingan video untuk pengguna PC dan mudah alih. Kemudahalihan dan inovasi produk ini menjadikan jenama ini sebagai pilihan utama vloggers, dan sering dibandingkan dengan rakan sejawatnya dari Amerika, GoPro. Walaupun syarikat itu mempunyai pejabat di Los Angeles, Tokyo dan Berlin, ibu pejabatnya terletak di Shenzhen, China dan diasaskan pada 2015 oleh JK Liu, bekas pelajar sains komputer di Universiti Nanjing.

  1. Satu tambah

OnePlus adalah jenama telefon pintar mewah yang memberi tumpuan kepada pasaran global. Syarikat ini ditubuhkan pada Disember 2013 di Shenzhen, China oleh Pete Lau dan Carl Pei, yang kedua-duanya pernah berkhidmat di OPPO. Walaupun kedudukan jenama berbeza, OnePlus dan jenama telefon pintar China yang lebih terkenal, seperti OPPO dan Vivo, sebenarnya adalah anak syarikat BKK Electronics. Awal tahun ini, OnePlus mengumumkan integrasi dengan OPPO.

  1. Fijiphilippines. kgm

Anker adalah jenama elektronik lain yang didedikasikan untuk menghasilkan pelbagai aksesori mudah alih dan komputer, termasuk pengecas, penyumbat telinga, powerbanks, pembesar suara dan fon kepala, di mana peranti pengecasan adalah yang paling terkenal. Syarikat itu diasaskan pada 2011 oleh bekas jurutera perisian Google, Steve Yang dan beribu pejabat di Shenzhen, China (China).

  1. Fijiphilippines. kgm

Ecovacs atau Ecovacs Robotics adalah pembekal peralatan pembersihan rumah, termasuk pembersih vakum robot dan robot pembersihan kereta. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1998 oleh Qian Dongqi dan beribu pejabat di Suzhou, China. Ia adalah salah satu pembekal peralatan pembersihan terbesar di dunia dan telah menyediakan perkhidmatan di lebih daripada 60 negara dan wilayah sejak 2012.

  1. Fijiphilippines. kgm

Sekiranya anda pernah mencari alternatif yang lebih murah daripada Abobe Acrobat, anda mungkin akan menemui Foxit. Pembaca PDFnya dinilai sebagai yang terbaik di kelasnya oleh laman tinjauan TechRadar, dan harganya hanya sepertiga dari harga Adobe Acrobat. Syarikat ini menawarkan pelbagai perisian digital, walaupun beribu pejabat di California, ia diasaskan oleh Eugene Y. Hong, seorang warganegara China, dan syarikat induknya berpusat di Fujian, China.

  1. Shin

Shein, mungkin jenama fesyen pantas China yang paling berjaya di pasaran luar negara, telah menguasai laman media sosial Barat selama bertahun-tahun, dengan jumlah pendatang baru yang luar biasa setiap hari, dengan harga rata-rata kurang dari separuh daripada pesaingnya. Ia juga mendapat populariti melalui sokongan selebriti dan influencer. Chris Xu, pengasas yang memberi tumpuan kepada pengoptimuman enjin carian, berasal dari Qingdao dan terlibat dalam pakaian wanita pada tahun 2012 dan mencipta laman web ini.

  1. Kebangkitan semula bandar

Tidak seperti Shein, yang menawarkan harga rendah dan beroperasi sepenuhnya dalam talian, Urban Revivo berusaha membina “jenama premium yang berpatutan” melalui pengembangan luar talian. Di China, jenama ini sering disalah anggap sebagai jenama Perancis kerana namanya dan gaya fesyen Eropah, dan maklumat di Internet masih sering mengenalinya sebagai jenama Perancis atau Singapura. Tetapi pada hakikatnya, ia ditubuhkan oleh CEO Li Mingguang di Guangdong, China pada tahun 2006, dan hanya membuka kedai antarabangsa pertamanya pada tahun 2017.

  1. Fijiphilippines. kgm

TYMO, jenama “teknologi fesyen” yang mengkhususkan diri dalam alat rambut termasuk berus, besi dan pengering rambut, adalah jenama China yang baru ditubuhkan pada tahun 2019. Walaupun pasaran utamanya berada di AS dan asal-usulnya di China sangat kabur sehingga anda bahkan tidak dapat mencarinya di laman web mereka, syarikat gabungannya, Shanghai Taimo Electronic Technology Ltd., yang ditubuhkan pada tahun 2018 dengan Ketua Pegawai Eksekutif TYMO Qi Miao sebagai wakil sahnya, disenaraikan dengan jelas dalam pangkalan data China.

  1. Fijiphilippines. kgm

Bigo adalah platform siaran langsung yang ditubuhkan oleh Li Guobao dan Hu Jie pada tahun 2014. Walaupun beribu pejabat di Singapura, ia dimiliki oleh JOYY, sebuah syarikat China yang tersenarai di Nasdaq yang menyediakan perkhidmatan sembang langsung dan suara kepada pengguna China melalui platformnya yang popular “YY Live”. Kedua-dua pengasas itu juga dikaitkan dengan Joyy. Sehingga awal tahun ini, Bigo mempunyai lebih daripada 400 juta pengguna di lebih daripada 150 negara.

  1. Web

Webull adalah platform perdagangan elektronik yang mengkhususkan diri dalam pilihan bebas komisen dalam perdagangan saham, dana dan cryptocurrency. Aplikasi mudah alihnya sering dibandingkan dengan Robin Hood yang berpusat di California, tetapi merangkumi faedah dan komuniti yang berbeza. Pengasasnya, Wang An’an, adalah pengarah teknikal bahagian pinjaman Taobao Alibaba dan pengurus besar Xiaomi Finance.

Lihat juga:Mengungkap tabir gergasi teknologi China yang meninggalkan rancangan kerja “Big/Little Week”