Aiways menerima pusingan pembiayaan ratusan juta dolar baru

Permulaan kereta elektrik China Aiwei Motors diterima pada hari IsninPusingan pembiayaan baruDari Chen Xuanlin dan Dongbai Industrial Group (dimiliki oleh Chen), jumlah pembiayaan berjumlah ratusan juta dolar AS.

Sejak akhir tahun 2017, Chen Xuanlin telah mengambil bahagian dalam beberapa pusingan pembiayaan Aiwei. Pada masa ini, pemegang saham baru telah menghantar beberapa kakitangan ke Aiwei.

Maklumat terbaru di laman web rasmi Iwei menunjukkan bahawa pasukan pengurusan kanan teras telah berubah.Pengasas Fu Qiang terus berkhidmat sebagai presiden, Chen Xuanlin berkhidmat sebagai ketua, dan Zhang Yang berkhidmat sebagai CEO.

Antaranya, Chen Xuanlin membawa pengalaman pelaburan dan operasi yang kaya dalam industri automotif. Dia saat ini adalah ketua Shanghai Zhongtong Ruide Investment Group Co., Ltd. dan ketua Shanghai Wanxiang Automobile Manufacturing Co., Ltd. Industri yang terlibat dalam Shanghai Zhongtong Ruide Investment Group termasuk pembuatan kenderaan, perdagangan, dan penerbangan umum.

Zhang Yang berkhidmat sebagai naib presiden pembangunan industri untuk NIO, memberikan pengalaman dan sumber industri yang kaya. Beliau adalah pakar pengurusan kanan dalam industri automobil tenaga baru.

Evis ditubuhkan pada Februari 2017 dan ibu pejabat R&Dnya terletak di Daerah Jiading, Shanghai. Gu Feng, pengasas bersama Aiways dan bekas ketua pegawai kewangan SAIC, mempunyai visi untuk membina “Tesla China”. Namun, kerana wabak yang berterusan dan pengaruh jenama yang tidak mencukupi, perkembangan Aiwei menghadapi masalah.

Hingga kini, Aiwei telah mengeluarkan tiga model, U5, U6 dan U7 ion. Antaranya, U5 telah dihantar secara berkumpulan pada Januari 2020, dan U6 akan memasuki pasaran dan memulakan penghantaran.

Lihat juga:Huawei melancarkan AIOT M5, SUV pertama dengan kemampuan HarKokpit pintar monyOS

Data menunjukkan bahawa pada tahun 2020, penjualan kumulatif Aiwei di China hanya 2,600. Pada tahun 2021, purata penjualan bulanan Aiwei kurang dari 300 kenderaan. Menurut data dari China Passenger Car Association, dari Januari hingga November 2021, penjualan kumulatif Aiwei Automobile adalah 2,992.

Di samping itu, dari Mei 2020 hingga 15 Disember 2021, Aiwei Motors mengeksport sejumlah 2.705 kenderaan ke luar negara dan memasuki pasaran domestik di banyak negara seperti Perancis, Jerman, Belanda dan Sweden.