Alat penciptaan ruang 3D Meta-Universe Builtopia menerima pembiayaan pusingan benih

Pembekal Perkhidmatan Teknologi Meta-Universe Builtopia, baru-baru ini telah menyelesaikan pusingan pembiayaan bernilai puluhan juta yuan yang diketuai oleh Shunwei Capital. Dana ini akan digunakan terutamanya untuk peningkatan teknologi dan pemasaran.

Builtopia ditubuhkan pada bulan November 2021. Pasukan permulaan berasal dari Cooljiale (platform perisian reka bentuk dalaman 3D dalam talian yang terkenal di dunia), Microsoft, NetEase, iQiyi dan syarikat lain. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Fu Cheng mengatakan bahawa ambang aplikasi ruang maya 3D sebelumnya tinggi, dan kebanyakannya melayani bidang menegak seperti permainan, bahan binaan, dan reka bentuk pembaikan rumah. Tetapi selepas kemunculan meta-alam semesta, penyelesaian tradisional tidak dapat memenuhi keperluan perusahaan baru dan jenama baru.

Builtopia telah mengembangkan alat penciptaan ruang 3D meta-kosmik yang dicirikan oleh kecekapan pembinaan yang tinggi dan ambang penggunaan yang rendah. Platformnya berasaskan web, jadi apabila perniagaan ingin mula membuat ruang meta, mereka boleh log masuk ke laman web melalui penyemak imbas komputer untuk memulakannya dengan segera tanpa memuat turun sebarang perisian.

Oleh kerana platform mempunyai perpustakaan template yang besar, pereka dapat dengan cepat melengkapkan rendering asas persekitaran yang dibayangkan, dan kemudian mengimport atau mengeksport bahan dalam format standard seperti JPEG, PNG, GLB, GLTF.

Lihat juga:Crema Finance, protokol kecairan terpusat, ditutup sementara di tengah siasatan penggodam

“Pada tahap ini, kami tidak akan meletakkan terlalu banyak di pasar, dan akan terus mengoptimumkan teknologi dan perkhidmatan berdasarkan pelanggan yang ada,” kata Fu Cheng. Dia menambahkan, “Di masa depan, Builtopia akan berkembang ke lebih banyak bidang, yang memungkinkan budaya korporat, promosi kampus, dan keperluan sosial dalam talian mendarat di meta-universe.”