Alibaba melabur dalam melatih 200,000 bakat digital di kawasan yang kurang maju

DaripadaSidang Kemuncak Wuzhen Persidangan Internet Dunia (WIC) 2021Di wilayah Zhejiang, China, pada hari Ahad. Zhang Yong, ketua dan ketua pegawai eksekutif syarikat gergasi Internet China Alibaba, bercakap pada sesi pleno.

Bagi pihak Alibaba, Zhang Yimou mengumumkan dua strategi baru yang akan diambil oleh syarikat di sekitar tanggungjawab sosial, iaitu ESG (Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Korporat) danMenyokong kempen “Kemakmuran Bersama” baru-baru ini oleh pihak berkuasa Beijing, mengatakan bahawa Alibaba berharap dapat benar-benar memperluas batas perniagaan dan memikirkan bagaimana menggunakan kekuatan gergasi teknologi untuk membawa pembangunan yang lebih positif kepada masyarakat.

(Sumber: Feng)

Dalam ucapannya, Zhang mendedahkan bahawa syarikat itu telah menyediakan dua rancangan khusus.

Pertama sekali, Alibaba akan melancarkan “Program Latihan Bakat Teknikal” untuk membantu menyokong pengembangan pelajar vokasional menengah peringkat daerah dan memupuk minat dan kemampuan teknikal mereka. Di masa depan, Alibaba berharap dapat melatih lebih dari 200,000 bakat digital dari kawasan yang kurang maju dan membantu mereka menjadi pekerja khusus.

Kedua, Alibaba akan menghantar pasukan khusus ke kawasan luar bandar untuk memberikan sokongan teknikal dan latihan kepada daerah, dan memberikan sokongan teknikal yang lebih kuat ke kawasan luar bandar.

Ketika berbicara tentang bagaimana kita dapat membantu meningkatkan kesejahteraan bersama, Zhang berkata: “Sekiranya kita dapat membantu orang tempatan mempertahankan bakat dan mengajar mereka pengetahuan yang berkaitan dengan teknologi, kita dapat meningkatkan industri tempatan secara bertahap dan membawa perkembangan dan perubahan yang dapat dilihat secara berterusan”.

Lihat juga:Alibaba akan melabur 100 bilion yuan untuk menyokong kesejahteraan bersama menjelang 2025

Alibaba mempunyai tekad dan keyakinan untuk membangun ekonomi platform yang sihat, membantu semua usahawan meningkatkan kemampuan keusahawanan mereka, menjana wang, dan berkembang bersama dengan masyarakat. Ini adalah niat dan arah asal kami selama lebih dari 20 tahun, dan ini juga merupakan komitmen kami yang tidak berbelah bagi untuk masa depan. Pilihan yang konsisten.” Zhang menambah.