Alibaba menarik diri dari Youku, anak syarikat Quantudou mengambil alih

Pada hari Selasa, Youku Information Technology (Beijing) Co., LtdPendaftaran dan perubahan dengan pentadbiran untuk industri dan perdaganganDengan perubahan itu, Alibaba Culture and Entertainment Co., Ltd. menarik diri dari syarikat itu dan menambahkan Shanghai Quantudou Network Technology Co., Ltd. sebagai 100% sahamnya. Platform pertanyaan perniagaan Tianyan Check menunjukkan bahawa dari 24 Julai 2019 hingga 19 Januari 2022, Alibaba pernah memegang saham syarikat.

Youku Information Technology (Beijing) Co, Ltd adalah pengendali Youku, laman web perkongsian video terkemuka di China. Langkah itu bermaksud Alibaba kini telah menukar hak milik dan secara tidak langsung memegang saham dalam syarikat itu.

Youku Information Technology (Beijing) Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2006 dengan wakil sah Li Wei dan modal berdaftar 60 juta yuan. Pemegang saham barunya, Shanghai Quantudou Network Technology Co., Ltd., ditubuhkan pada 8 Disember 2004. Wakil sahnya adalah Li Wei, dengan modal berdaftar 70 juta yuan.

Perlu diingat bahawa Shanghai Quantudou Network Technology Co., Ltd. adalah syarikat berdaftar Tudou, laman web perkongsian video terawal di China, dan kini dimiliki 100% oleh Alibaba.

Lihat juga:Alibaba memperoleh 100% Youku Films

Alibaba Culture and Entertainment Co., Ltd. ditubuhkan pada 20 Mac 2017. Wakil sahnya juga Li Wei, dengan modal berdaftar 500 juta yuan. Syarikat itu kini mempunyai 17 syarikat pelaburan asing.

Pada 23 Ogos 2012, Youku dan Tudou secara rasmi menyelesaikan penggabungan, dan Youku Tudou dilahirkan. Pada 6 Ogos 2015, Youku Tudou menukar namanya menjadi Heyi Group. Pada 6 November 2015, Alibaba Group dan Youku Tudou bersama-sama mengumumkan bahawa Alibaba akan memperoleh Youku Tudou, dan semua transaksi akan dilakukan secara tunai. Pada 6 April 2016, Youku dan Tudou diswastakan dan secara rasmi menjadi anak syarikat milik penuh Kumpulan Alibaba.