Alibaba mengeluarkan laporan ESG 2022, mengurangkan pelepasan sebanyak 620,000 tan tahun lepas

Menurut peringkat Bloomberg 2021, Alibaba, sebagai pembeli tenaga boleh diperbaharui terbesar di kalangan syarikat China, mengurangkan 619,944 tan pelepasan karbon pada tahun fiskal 2022 (sehingga Mac 2022) dengan mengubah struktur tenaga dan memasukkan lebih banyak tenaga bersihLaporan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Korporat (ESG) yang dikeluarkan pada 29 Ogos.

Laporan ini adalah kemas kini kemajuan pertama sejak Alibaba berjanji untuk menjadi neutral karbon pada tahun 2030 dan mengurangkan pelepasan karbon dari seluruh ekosistem digital sebanyak 1.5 bilion tan pada tahun 2035.

“Kami percaya lebih dari sebelumnya bahawa kami mempunyai tanggungjawab dan kemampuan untuk menjadi pendorong perubahan positif,” kata Yong Zhang, ketua dan CEO Alibaba, dalam laporan itu.

Pada separuh pertama tahun 2022 sahaja, Alibaba membeli lebih daripada 800 juta kWh tenaga bersih, meningkat 150% sepanjang tahun 2021. Pada tahun fiskal 2022, 21.6% elektrik Alibaba Cloud berasal dari tenaga bersih.

Pada tahun fiskal 2022 syarikat, jumlah pelepasan gas rumah hijau (GHG) Alibaba adalah 13.249 juta metrik tan setara karbon dioksida (MtCO2e). Antaranya, pelepasan gas rumah hijau langsung (julat 1) adalah 927,000 MtCO2e, termasuk pembakaran tetap, pelepasan pelepasan langsung dan pembakaran mudah alih.

Penyumberan luar pelepasan gas rumah hijau tidak langsung dari pemanasan elektrik (julat 2) 4.445 juta megaton karbon dioksida, terutamanya digunakan untuk mengendalikan pusat data pengkomputeran awan, kedai runcit, pejabat dan gudang. Pelepasan gas rumah kaca tidak langsung dari rantai nilai yang dapat dinilai dengan tepat (Julat 3) adalah sekitar 7.877 juta tan karbon dioksida, terutama termasuk penggunaan bahan bakar untuk perkhidmatan pengangkutan dan pengedaran penyumberan luar untuk perniagaan e-dagang, pembelian elektrik untuk menyewa pusat data, penggunaan pembungkusan dan bahan habis pakai, operasi infrastruktur dan perjalanan pekerja.

“ESG tidak hanya menyediakan kerangka untuk berbagai tantangan global, tetapi juga jembatan untuk membawa Alibaba ke 102 tahun dan seterusnya,” tambah Zhang.

Matlamat Kumpulan Alibaba adalah untuk mencapai peneutralan karbon dalam julat 1 dan 2 dan pengurangan intensiti karbon sebanyak 50% dalam julat 3 menjelang 2030. Ia juga menambahkan dimensi Skope3 + baru ke matlamatnya untuk meningkatkan 1.5 gigaton decarbonization di seluruh ekosistem Alibaba menjelang 2035. Platform digital Alibaba adalah rumah bagi 1.3 bilion pengguna dan puluhan juta perniagaan.

Alibaba mengatakan bahawa ia telah mengembangkan pendekatan lima langkah yang sistematik untuk mengutamakan (sasaran), mengintegrasikan (integrasi ESG ke dalam reka bentuk perniagaan), menyelaraskan (transformasi rantaian nilai yang berkaitan), memperluas (kesan melalui platform) dan melengkapkan matlamat ESGnya (dengan kerja amal).

Di samping itu, Alibaba telah menunjukkan kemajuan pengurangan karbonnya dalam pelbagai dimensi. Alibaba Cloud, misalnya, telah berjanji bahawa pusat datanya akan beroperasi sepenuhnya pada tenaga bersih pada tahun 2030. Menurut laporan itu, pusat data penyedia awan itu menerajui penyedia perkhidmatan awan Asia dengan Purata Kecekapan Penggunaan Elektrik (PUE) 1.247 bagi tahun kewangan 2022.

Lihat juga:Alibaba Melancarkan Festival Pembuat Tahunan, Memimpin Keusahawanan

Pada tahun fiskal 22, Cainiao, bahagian logistik Alibaba, menggunakan algoritma pintar untuk mengoptimumkan ukuran pembungkusan, mengurangkan penggunaan bahan pembungkusan dengan purata 15%. Gudang logistiknya memasang 24.9 megawatt kapasiti penjanaan tenaga suria, yang dianggarkan setara dengan 16,000 tan setara karbon dioksida.