Alibaba mengeluarkan laporan kewangan suku kedua, menandakan program pembelian semula saham terbesar dalam sejarah syarikat

Alibaba Group mengumumkan keputusan kewangannya untuk suku 30 Jun 2021 pada hari Selasa. Syarikat itu terus menunjukkan keyakinan terhadap prospek jangka panjangnya dengan meningkatkan program pembelian balik sahamnya dari $10 bilion menjadi $15 bilion.

Pada suku yang berakhir pada 30 Jun 2021, pendapatannya adalah 205.74 bilion yuan ($31.865 bilion), meningkat 34 peratus tahun ke tahun, didorong oleh pelbagai enjin perniagaan dalam ekosistem digitalnya.

“Pada bulan Jun tahun ini, pengguna aktif tahunan global ekosistem Alibaba mencapai 1.18 bilion, meningkat 45 juta dari bulan Mac, termasuk 912 juta pengguna China,” kata Yong Zhang, ketua dan ketua eksekutif Alibaba Group.

Pengguna aktif tahunan ekosistem global Alibaba merangkumi 912 juta pengguna China dan 265 juta pengguna luar negara, dilayan oleh Lazada, AliExpress, Trendyol dan Daraz.

& nbsp untuk urus niaga Taobao; () Penggunaan aktif tahunan meningkat kepada lebih daripada 190 juta   , terima kasih kepada produknya yang berkualiti tinggi dan bernilai untuk wang.

EBITDA yang disesuaikan (diukur bukan GAAP) turun 5 peratus dari tahun sebelumnya kepada 48.628 bilion yuan ($7.532 bilion), terutamanya disebabkan oleh pelaburan kami dalam bidang strategik untuk merebut peluang tambahan.   Pendapatan pengkomputeran awan meningkat 29% dari tahun sebelumnya kepada 16.0051 bilion yuan ($2.486 bilion).

Perniagaan domestik syarikat gergasi Internet Cainiao Network juga berkembang pesat. Sebagai contoh, pengguna semakin menggunakan platform pengedaran Zhongyuan mereka Cainiao Guoguo, dan jumlah pesanan pada suku Jun meningkat sebanyak 63% tahun ke tahun.

Lihat juga:Alibaba dan Tencent akan membuka perkhidmatan antara satu sama lain

“Seperti yang kami katakan dalam pengumuman hasil suku tahun lalu, kami melaburkan keuntungan berlebihan dan modal tambahan untuk menyokong pedagang kami dan melabur dalam bidang strategik untuk melayani pelanggan kami dengan lebih baik dan menembusi pasaran baru,” kata Maggie Wu, ketua pegawai kewangan Alibaba Group.

Dalam panggilan persidangan malam ini, Alibaba mengatakan bahawa kesan kehilangan pelanggan besar untuk perkhidmatan awannya akan berterusan hingga akhir tahun fiskal ini, ketika operasi antarabangsa sepenuhnya terpisah dari Alibaba Cloud. Selain itu, peraturan pemerintah China terhadap industri pendidikan dalam talian juga akan mempengaruhi pendapatan Alibaba Cloud.