Alibaba mengetuai pelaburan $300 juta dalam permulaan memandu sendiri Deeproute.ai

Syarikat memandu sendiri L4 China Deeproute.ai mengumumkan pada hari SelasaPusingan B pembiayaan AS $300 juta telah selesaiDiketuai oleh Alibaba, ia diikuti oleh bekas pemegang saham seperti Fosun RZ Capital, Yunqi Partners dan Honor Ventures, serta dana industri Jeneration Capital dan firma pelaburan Geely.

Persatuan Jurutera Automotif (SAE) mentakrifkan 6 tahap automasi memandu, dari 0 hingga 5. Kenderaan Tahap 4 tidak memerlukan interaksi manusia dalam kebanyakan kes.

Eksport Media CinaLewatMengatakan bahawa Deeproute.ai, yang ditubuhkan pada Februari 2019, telah mengumpulkan sekitar AS $400 juta dan bernilai lebih dari AS $1 bilion.

Zhou Guang, Ketua Pegawai Eksekutif Deeproute.ai, mengungkapkan rancangan syarikat untuk wang tersebut: “Pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk pelaburan R&D syarikat, mempercepat pengembangan personel, dan ukuran armada ujian dan operasi pemanduan autonomi. Syarikat kami sudah berada di Shenzhen Pusat ini telah memulakan operasi percubaan RoboTaxi, dan tahun ini kami juga akan mempromosikan penerapan pemanduan autonomi dalam pengangkutan.”

Deeproute.ai juga mengumumkan strategi perniagaannya untuk tiga tahun akan datang. Syarikat akan memberi tumpuan untuk membangun sistem pemanduan autonomi, menumpukan perhatian pada pengembangan dua perniagaan utama pemanduan autonomi dan pengangkutan di satu kota, dan mulai menguji penerapan pemanduan autonomi dalam beberapa senario.

Sejak ditubuhkan pada awal 2019, Deeproute.ai telah mencapai perjanjian dengan Dongfeng Motor, Cao Cao Travel, Xiamen Ocean Gate Container Terminal Co., Ltd., dan lain-lain di China, dan telah melancarkan operasi ujian dan demonstrasi pemanduan autonomi di Shenzhen, Wuhan, Hangzhou, Xiamen dan tempat-tempat lain.

Pada 19 Julai, Daerah Futian Shenzhen bekerjasama dengan Deeproute.ai untuk secara rasmi menyediakan perkhidmatan Robotaxi kepada orang ramai. 20 Robotaxi di kawasan itu dapat mengenal pasti pelbagai objek termasuk manusia dengan tepat dalam jarak beberapa ratus meter, dan dapat menavigasi mengikut keadaan jalan masa nyata.

Syarikat memandu sendiri WeRide mengumpulkan lebih daripada $600 juta dari Januari hingga Mei, menjadikan jumlah penilaiannya menjadi $3.3 bilion. Pada bulan April tahun ini,TuSimple disenaraikan di A.S. Kedua-duanya adalah pesaing yang berpotensi untuk Deeproute.ai.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi China WeRide memperoleh lebih daripada $600 juta dalam 5 bulan