Alibaba mengumumkan peningkatan organisasi dalam bidang perkhidmatan kehidupan baru

Alibaba mengumumkan perubahan organisasi utama kepada syarikat itu, menjadikan tiga perniagaan berasaskan lokasinya, Namely   Autonavi, Local Life dan Fliggy disatukan ke dalam bahagian perkhidmatan kehidupan.

Zhang Yong, ketua dan ketua eksekutif syarikat gergasi teknologi China Alibaba Group, membuat pengumuman itu pada hari Jumaat. Yu Yongfu akan bertanggungjawab ke atas bahagian perniagaan baru..

Li Yonghe akan menjadi presiden kumpulan perniagaan kehidupan tempatan, dan bekas CEO Wang Lei akan ditugaskan ke kedudukan baru.

Tahap persaingan ruang teknologi telah mendorong pembangunan. Alibaba secara beransur-ansur bergerak ke arah model perniagaan berasaskan jabatan dan keluar dari model yang dipimpin oleh pengurusan sebelumnya. Sebelumnya,   Bahagian Cloud Intelligence dan Business-to-Consumer (B2C) juga menggunakan model ini.

“Kita harus berani membuat andaian, mencari bukti dengan bersungguh-sungguh, dan melakukan transformasi serba lengkap dengan rancangan, langkah demi langkah, dan lebih sabar di masa depan,” kata Zhang Yong dalam pengumuman itu.

Zhang Yong lebih jauh menjelaskan dalam surat itu bahawa pasaraya Tmall dan kumpulan perniagaan import dan eksport akan ditubuhkan sebagai entiti yang terpisah.   Entiti baru itu akan diketuai oleh Liu Peng, yang akan bertindak sebagai presiden kumpulan. Penyesuaian ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan rantaian bekalan di sektor runcit baru, yang membolehkan pengguna menikmati pengalaman yang lebih dipercayai dengan barang dan perkhidmatan syarikat.

Sebagai tambahan, Zheng Junfang, ketua pegawai risiko Alibaba Group, akan bertanggung jawab atas bahagian pengalaman pelanggan untuk meningkatkan lagi pengalaman pelanggan-syarikat dan mewujudkan mekanisme tindak balas pelanggan dan pasaran yang lebih efisien. Wu Minzhi, bekas ketua kumpulan perniagaan pengalaman pelanggan, akan terus bertanggungjawab untuk perolehan, pentadbiran dan pembelian rumah.

Lihat juga:Alibaba untuk mengembangkan trak memandu sendiri, melihat potensi titik panas seterusnya dalam teknologi China

Zhang Yong mencadangkan agar Alibaba harus didorong oleh permintaan pengguna dan permintaan industri. Beliau berkata pemikiran jangka panjang dan pembinaan kapasiti yang komprehensif adalah syarikat & nbsp dalam pasaran yang pesat berubah dan sangat kompetitif pada masa akan datang;   Kunci kejayaan.