Amazon mengeluarkan respons terhadap desas-desus bahawa Kindle menarik diri dari pasaran China

Sebagai tindak balas kepada khabar angin pasaran bahawa Kindle ditutup, kehabisan stok, dan mungkin bersiap untuk menarik diri dari China,Wakil domestik Amazon bertindak balas pada hari Selasa: “Kami komited untuk melayani pengguna China. Pengguna dapat membeli peranti Kindle melalui peruncit dalam talian dan luar talian pihak ketiga.” Kenyataan itu juga menunjukkan bahawa beberapa model pembaca e-book Kindle telah habis terjual di pasaran China.

Sebelumnya, beberapa netizen mencari di platform e-dagang dan mendapati bahawa kedai perdana rasmi Amazon Kindle Tmall telah ditutup pada akhir Oktober 2021 dan belum disambung semula. Di kedai utama JD yang dikendalikan sendiri, kecuali model kelas bawah, produk Kindle kehabisan stok.

Di samping itu, banyak sumber bebas di Amazon China mendedahkan kepada BKEconomy bahawa pasukan perkakasan syarikat telah dihapuskan pada bulan November tahun lalu. Laporan mengenai perubahan tersebut memicu spekulasi bahawa Kindle akan menarik diri dari China.

Amazon China juga menekankan dalam sambutannya bahawa perkhidmatan pelanggan dan jaminan berkualiti tinggi yang disediakan oleh Amazon tidak akan berubah.

Sejak penutupan perniagaan e-dagang domestik Amazon di China pada tahun 2019, perdagangan Kindle dan rentas sempadan adalah salah satu daripada beberapa perniagaan yang ditinggalkan Amazon di China.

Lihat juga:Gartner: Keupayaan infrastruktur IaaS Alibaba Cloud No.1 di dunia, mengatasi Amazon dan Google

Pasaran e-pembaca domestik, di mana Kindle berada, lebih kecil di satu pihak dan berkembang perlahan di sisi lain, data yang dikumpulkan oleh CHNCI menunjukkan. Dari tahun 2014 hingga 2017, ukuran pasaran adalah 3 miliar yuan (US $470.84 juta), 3,2 miliar yuan, 3,4 miliar yuan dan 3,7 miliar yuan, dengan kadar pertumbuhan tahunan rata-rata sekitar 7%.