AMD jalin kerjasama bekalan cip dengan NIO

Bahagian China Advanced Micro Devices (AMD) syarikat semikonduktor multinasional Amerika mengumumkan pada hari SelasaIa telah mencapai perkongsian bekalan cipDengan kerjasama pengeluar kereta tempatan, NIO.

Platform pengkomputeran berprestasi tinggi (HPC) NIO akan menggunakan pemproses siri EPYC AMD, yang diharapkan dapat mempercepat latihan pembelajaran mendalam AI dan memendekkan kitaran pengembangan produk. Perlu diingat bahawa nampaknya cip AMD hanya akan digunakan dalam pengembangan kenderaan NIO, bukan dalam pembuatan kenderaan.

AMD China menyatakan bahawa penggunaan perisian simulasi analisis unsur terhingga berprestasi tinggi (FEA) dan dinamik bendalir pengkomputeran (CFD) untuk simulasi perlanggaran atau analisis rintangan angin di dunia digital akan membantu meningkatkan keselamatan dan pembuatan reka bentuk struktur kenderaan elektrik, menjadikan kenderaan elektrik Lebih cekap tenaga dan selamat.

Pemproses siri EPYC AMD menggabungkan seni bina mikro teras Zen3 yang dipertingkatkan dengan cache L3 hingga 32 MB setiap teras, seni bina cache baru dan frekuensi jam yang tinggi.

Lihat juga:NIO Memperkenalkan Peranti Caj dan Pelepasan Mudah Alih

Pemproses EPYC boleh membantu simulasi, reka bentuk, dan ujian CAE seperti mekanik bendalir, simulasi struktur, dan simulasi perlanggaran. “Dengan bantuan AMD EPYC, platform HPC NIO dapat menangani sekitar 240 tugas analog sehari, meningkat 50 persen dari tahun ke tahun. Ini juga membantu mengurangkan jumlah pembelian pelayan dengan ketara, menjimatkan lebih dari 50 peratus dari jumlah keseluruhan kos pemilikan (TCO) dan dapat memendekkan kitaran pengembangan dan meningkatkan kualiti produk,” kata syarikat itu.