Anak syarikat Senvoda menubuhkan usaha sama bateri kuasa

Pembuat bateri kuasa Senvoda mengumumkan pada 17 JunAnak syarikatnya, Senvoda Electric Vehicle Battery Sdn Bhd (Senvoda EVB), melabur bersama dengan Dongfeng Motor Company dan Dongfeng Hongtai Holding Group Co., Ltd., dan membentuk usaha sama. Secara khusus, Dongfeng Motor Corporation Group memegang 87.24% daripada Dongfeng Hongtai Holding Group.

Usaha sama itu mempunyai modal berdaftar 500 juta yuan ($74.75 juta), menurut pengumuman itu. Entiti ini akan menjalankan penyelidikan dan pengembangan untuk sel, modul dan komponen berkaitan bateri kuasa dan bateri simpanan tenaga untuk memenuhi keperluan dua syarikat lain dan pihak berkaitan mereka. Senvoda EVB, Dongfeng Motor Company, dan Dongfeng Hongtai Holding Group merancang untuk melabur masing-masing 51%, 35%, dan 14%.

Sebenarnya, sebelum penubuhan usaha sama ini, Senvoda telah bekerjasama rapat dengan Dongfeng Motor Company. Laporan tahunan syarikat 2021 menunjukkan bahawa ia telah menjalin hubungan kerjasama dengan banyak pengeluar kenderaan terkenal di dalam dan luar negara, dan telah mewujudkan mekanisme pengembangan bersama serentak dengan pelanggan pada pelbagai model arus perdana di pasaran. Rakan kongsi termasuk Renault, eGT New Energy Automobile Co., Ltd., Geely, Dongfeng Motor Company, dll.

Senvoda adalah salah satu syarikat pertama di China yang terlibat dalam pengeluaran modul bateri lithium-ion. Ia ditubuhkan pada tahun 1997. Perniagaan utamanya merangkumi penyelidikan dan pengembangan, reka bentuk, pengeluaran dan penjualan sel dan modul bateri litium. Pada tahun 2008, syarikat itu mula menggunakan perniagaan bateri kenderaan elektrik secara rasmi, berubah dari bateri pengguna menjadi bateri kuasa.

Pada tahun 2021, syarikat mencapai pendapatan operasi sebanyak 37.359 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 25.82%, sementara keuntungan bersih adalah 916 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 14.18%. Secara khusus, pendapatan bateri kenderaan elektrik adalah 293 juta yuan, merangkumi 7.85% dari jumlah keseluruhan. Walaupun pendapatan baterinya menyumbang sebahagian kecil, perniagaan ini mempunyai kadar pertumbuhan terpantas, dengan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 584.67% pada tahun 2021. Ia secara beransur-ansur menjadi tiang pertumbuhan baru bagi syarikat.

Lihat juga:Senvoda melabur 230 juta yuan dalam projek bateri lithium-ion China

Sejak 2021, Senvoda terus mempercepat susun atur rantaian industri bateri kuasa. Pada akhir bulan Julai 2021, firma itu bekerjasama dengan Geely dan Zhejiang Jirun Automobile Co., Ltd. untuk menubuhkan usaha sama dengan jumlah pelaburan 5 miliar yuan. Setelah projek ini mencapai kapasiti pengeluaran, ia dijangka mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 800,000 set bateri hibrid. Pada bulan Ogos, syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan melabur 20 bilion yuan untuk membina pangkalan pengeluaran bateri kuasa di Nanchang.