Ant Group mengeluarkan laporan tahunan mengenai perlindungan hak pengguna pada tahun 2021

Pada hari Selasa,Ant Group mengeluarkan laporan tahunan mengenai perlindungan hak pengguna pada tahun 2021Laporan itu menunjukkan bahawa pada tahun 2021, Ant Group akan memperkenalkan lebih dari 30 langkah di 6 kawasan yang berbeza untuk melindungi hak pengguna dengan berkesan.

Laporan ini merangkumi analisis tanggungjawab platform syarikat, meningkatkan pengalaman produk, mengatur pemasaran platform, memperhatikan orang dengan keperluan khas, memperkuat perlindungan privasi, dan mengatur pesanan platform.

Kumpulan Ant juga melancarkan pasukan tindakan khas yang disebut “Ant 315”, yang melibatkan perlindungan pengguna, keselamatan, privasi, pemasaran perniagaan, tadbir urus platform dan jabatan lain syarikat. Tindakan ini bertujuan untuk mempromosikan pengenalan dan pelaksanaan langkah-langkah perlindungan hak pengguna.

Pada awal 2021, Ant Group memfasilitasi penubuhan jawatankuasa etika fintech peringkat wilayah pertama di China, Jawatankuasa Etika Fintech Provinsi Zhejiang, dan memimpin dalam mengeluarkan standard disiplin diri sendiri untuk platform kewangan digital.

Tidak lama selepas itu, China Utara dan Jiebei mengeluarkan alat pengurusan untuk pinjaman yang munasabah. Sepanjang tahun lalu, China Utara telah menghantar lebih daripada 160 juta peringatan kepada pengguna untuk melihat tabiat perbelanjaan mereka. Peringatan itu nampaknya memberi kesan, kerana pengguna yang menggunakan alat China Utara melihat bil mereka turun lebih dari 5 peratus. Pada masa yang sama, Jebe menyokong penggunanya untuk mengurangkan perbelanjaan, sementara baki pinjaman rata-rata pengguna yang menggunakan perkhidmatan tersebut turun 11.3%.

Di samping itu, Ant Group berusaha untuk mencegah penipuan melalui cara teknikal, mengeluarkan amaran risiko kepada sekitar 500,000 orang setiap hari. Ant Group bekerjasama dengan Yayasan Pembangunan Pendidikan Kewangan China untuk menjalankan anti-penipuan dan perkhidmatan pendidikan pengetahuan kewangan asas lain dan mempopularkan tindakan kesejahteraan awam di 100 daerah dan 100 bandar di seluruh negara.

Dari segi pengalaman produk yang menjadi perhatian pengguna, “Ant 315” terus mengatur aktiviti pemasaran dan pop-up di Alipay. Sejak perkhidmatan ini dilancarkan, sementara jumlah pop-up pemasaran telah menurun lebih dari 70% setiap hari, sekitar 100 kegiatan pemasaran haram telah dihukum. Pada akhirnya, APP mengeluarkan lebih daripada 70 produk yang pengguna tidak berpuas hati.

Ant Group juga meletakkan perlindungan maklumat peribadi sebagai teras usaha perlindungan penggunanya. Pada tahun 2021, “Ant 315” mengoptimumkan fungsi perlindungan privasi produk Alipay, termasuk melancarkan versi ringkas dasar privasinya, mengoptimumkan cadangan yang diperibadikan, dan menutup portal iklan yang diperibadikan.

Lihat juga:Ant Group Xianghubao mengeluarkan senarai gotong royong terkini

Untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk kumpulan yang mempunyai keperluan khas, Alipay melancarkan “model penatua” yang menampilkan teks yang lebih besar dan watak yang lebih sederhana. Di samping itu, operasi sukarelawan “Blue Vest” telah merebak ke lebih dari 60 bandar dan melayani lebih dari 200,000 orang tua.