Ant Group menjanjikan reformasi antimonopoli setelah tindakan keras pemerintah China

Kerajaan China baru-baru ini mengarahkan pembaharuan struktur kepada Kumpulan Ant Jack Ma. Di bawah bimbingan Bank Rakyat China, pengawal selia China telah mengenakan syarat yang lebih ketat ke atas Ant Group dan meminta syarikat teknologi kewangan untuk memotong hubungannya dengan aplikasi pembayaran popular Alipay. Oleh itu, Ant Group akan berubah menjadi syarikat induk kewangan, yang akan memberi impak besar kepada penilaian dan prospek pendapatannya.

Bank Rakyat China telah bersumpah untuk mengamalkan “pelan penyusunan semula menyeluruh dan praktikal.” Dengan memotong hubungan dengan Alipay, Ant Group juga akan memisahkan perniagaan pinjaman pengguna Alipay dari China Utara dan perniagaan kad kredit maya Jebel. Syarikat-syarikat ini juga akan menjadi entiti berasingan, memohon lesen yang diperlukan secara berasingan.

ReutersDilaporkan bahawa syarikat yang berpangkalan di Hangzhou bernilai $315 bilion sebelum IPO yang dirancang pada November tahun lepas. Berdasarkan prestasi 2020 syarikat, penilaiannya telah jatuh ke $200 bilion disebabkan oleh perubahan struktur.

Ant Group bergantung kepada data pengguna yang dikumpulkan melalui aplikasi seperti Alipay untuk berjaya. Di samping memudahkan pembayaran e-dagang dan tanpa tunai, Alipay juga menyediakan pinjaman pelaburan dalam talian dan perkhidmatan kewangan lain melalui peranti telefon pintar. Aplikasi popular ini mempunyai lebih daripada 730 juta pengguna aktif bulanan di China sahaja, dan jumlah transaksi tahunan melebihi MasterCard atau Visa.

Dalam aMenyatakanAnt Group berkata syarikat itu akan mematuhi sepenuhnya lima keperluan yang disenaraikan oleh pengawal selia, sambil menambah bahawa mereka telah menyelesaikan rancangan khusus untuk memenuhi keperluan ini dalam beberapa hari kebelakangan ini. Perniagaan fintech akan mewujudkan entiti pegangan kewangan bebas, kredit peribadi, kewangan pengguna, dan memastikan persaingan yang adil dan kawalan risiko. Syarikat itu juga berjanji untuk memperkuat perlindungan data pengguna dan mengembangkan usaha tanggungjawab sosial korporat.

“Ant Group akan menggunakan transformasi struktur ini sebagai peluang untuk inovasi, melayani ekonomi, dan mematuhi prinsip korporat yang didorong oleh teknologi, inovatif, terbuka, dan menang-menang. Ant Group secara sedar akan memasukkan pertumbuhan korporat ke dalam rancangan pembangunan strategik nasional dengan terus meningkatkan perbelanjaan untuk inovasi, jaminan kepatuhan, daya saing antarabangsa, dll., Dan berusaha untuk mewujudkan nilai bagi masyarakat dan menyumbang kepada rancangan pembangunan baru “kitaran dua” nasional, “kata syarikat itu.

Lihat juga:Pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion untuk Alibaba kerana melanggar undang-undang antitrust

Langkah-langkah terhadap Ant Group diperkenalkan selepas pihak berkuasa antitrust China mengenakan denda $2.8 bilion ke atas Alibaba. Syarikat penyelesaian pembayaran pada asalnya dijadualkan untuk melancarkan IPO pada bulan November 2020. Tetapi apabila Ant Financial dan pengasas Alibaba Group Jack Ma mengkritik institusi kewangan dan pengawal selia perbankan pada sidang akhbar pada Oktober 2020, pihak berkuasa menghentikan IPO.

Ma kemudian menghentikan penampilan umum selama hampir tiga bulan sehingga Januari 2021, ketika diaMengambil bahagian dalam acara dalam talianTerdapat 100 guru dari kawasan luar bandar.

Walaupun pelbagai perubahan dalam pengawal selia kerajaan, Alibaba tetap yakin dengan prospek perniagaan masa depannya. Daniel Yong Zhang, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat ituBerkata kepada orang ramaiPenalti antitrust tidak akan memberi impak besar kepada perniagaan Alibaba. Zhang juga berkata bahawa syarikat itu akan mengubah banyak model perniagaan matang ke dalam perkhidmatan percuma, memperuntukkan berbilion ringgit untuk menyokong projek baru, dan meningkatkan pelaburan untuk membantu pemilik perniagaan e-dagang.