Aset milik negara Zhuhai menarik diri, Faraday Future merancang untuk disenaraikan

Pengajuan Faraday Future dengan Suruhanjaya Peraturan Sekuriti AS pada 15 Julai menunjukkan bahawa pelabur landasan yang pada awalnya merancang untuk melabur 175 juta dolar AS tidak akan mengambil bahagian dalam syarikat itu.

Pelabur   Dari   “Bandar peringkat pertama China  ” , menurut Caixin.com, kota itu adalah Zhuhai, Provinsi Guangdong. Sebelumnya dilaporkan bahawa Suruhanjaya Penyeliaan dan Pentadbiran Aset milik Zhuhai menyelaraskan pelaburan dalam FF oleh dua syarikat milik negara di Zhuhai, Gree Group dan Huafa Group. Seseorang yang dekat dengan SASAC mengatakan bahawa syarikat dengan latar belakang SASAC yang disebutkan di atas hanya menghubungi dan berkomunikasi dengan FF dan tidak mengambil tindakan substantif.

Faraday Future akan disenaraikan secara rasmi di Nasdaq pada 22 Julai, waktu tempatan di Amerika Syarikat. Evergrande memegang 20% saham FF 20%.

Pada 24 Jun 2021, Faraday Future mengumumkan bahawa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) telah meluluskan rancangan penggabungan PSAC, yang akan disenaraikan di Bursa Saham Nasdaq di bawah simbol ticker FFIE dan FFIEW. Ia pada asalnya dirancang untuk dipasarkan pada 21 Julai.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik Faraday Future disenaraikan di Nasdaq melalui penggabungan dengan PSAC

Setakat ini, FF91 telah mengumpulkan lebih daripada 14,000 pesanan. Faraday merancang untuk memulakan pengeluaran besar-besaran FF91 di kilang Hanford di California sembilan bulan selepas menyelesaikan penggalangan dana, dengan anggaran kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 10,000 unit. Kilang Gunsan di Korea Selatan, yang akan disiapkan pada tahun 2023, dijangka mempunyai kapasiti 270,000 unit setahun. Pada tahun 2025, kapasiti pengeluaran kilang usaha sama dengan Geely akan mencapai 100,000 hingga 250,000 kenderaan setahun. Pada masa yang sama, pembinaan kilang Zhuhai juga akan meningkatkan kapasiti pengeluaran masa depan.

Faraday Future mengatakan pada bulan Februari bahawa FF 91 akan dilancarkan pada Q1 2022 dan Q4 akan mula dijual. Bi Fukang, Ketua Pegawai Eksekutif Faraday Future, mengatakan: “Kapasiti pengeluaran FF 91 terutama untuk membuktikan bahawa kami memiliki kemampuan untuk menyampaikan produk kepada pengguna.”

Di antara pemegang saham yang ada, Evergrande Group melabur dalam Faraday Future dengan harga AS $2 bilion pada tahun 2018. Namun, perselisihan muncul antara keduanya. Selepas pengantaraan, aset domestik Faraday Future ditetapkan oleh Evergrande dan dimiliki oleh Evergrande, dan aset luar negerinya terus dimiliki oleh syarikat itu. Evergrande sejak itu memotong pelaburannya, dan Faraday telah mengalami beberapa pusingan pembiayaan di masa depan. Evergrande masih memegang 20% Faraday Future.