Avatr melengkapkan pusingan Siri A dengan penilaian $148 juta

Avatr Technology, sebuah syarikat kereta tenaga baru yang diciptakan bersama oleh Changan Automobile, Huawei dan CATL, Mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri A, mendorong skala pembiayaannya hampir 5 miliar yuan (740 juta dolar AS) dan penilaian pasaran hampir 10 miliar yuan (1,48 miliar dolar AS).

Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh Dana Pembangunan Hijau Nasional, diikuti oleh banyak institusi seperti China Merchants Jintai Capital, SDIC Strapdown Union, Inno Chip, dan CITIC New Future Investment. Avatr akan menandatangani perjanjian kerjasama strategik jangka panjang dengan sejumlah pelabur baru mengenai sokongan rangkaian penjualan, jaminan bekalan cip, persepsi gambar visual, dan pengembangan konsol pintar.

Pemegang saham Avatr yang ada Changan Automobile dan Southern Industrial Asset Management juga membuat pelaburan tambahan. Changan Automobile, Southern Industrial Asset Management, dan National Green Development Fund merancang untuk meningkatkan modal masing-masing sebanyak 1.169 bilion yuan, 100 juta yuan, dan 480 juta yuan. Selepas pusingan pelaburan ini, nisbah pegangan saham ketiga-tiga pihak di Avatr masing-masing adalah 40.99%, 7.35%, dan 5.41%.

Pemegang saham kedua terbesar Avatr, gergasi bateri berkuasa CATL, tidak mengambil bahagian dalam pembiayaan, jadi kepentingannya dicairkan menjadi 17.1% daripada 23.99%. Changan Automobile masih merupakan pemegang saham terbesar Avatr, memegang 40.99% saham.

Lihat juga:Kenderaan elektrik Avatr 11 dan 011 akan dilancarkan di Pameran Auto Antarabangsa Chongqing 2022

Pembiayaan ini akan mempercepat reka bentuk pengembangan produk dan pengembangan jenama Avatr di masa depan. Menurut rancangan itu, model pertamanya Avatr 11 dan edisi terhad Avatr 011 akan dilancarkan secara rasmi pada 8 Ogos, dan penghantaran akan bermula akhir tahun ini. Pada masa yang sama, model keduanya juga maju dengan teratur. Dengan selesainya pembiayaan Siri A, diharapkan proses pembuatan kenderaan akan dipercepat.