BAIC Automobile akan menggunakan Huawei HarmonyOS pada model SUV baru

BAIC secara rasmi mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan menggunakan sistem operasi Harmony dalaman Huawei yang baru dilancarkan dalam model Arcfox Alpha S Huawei HI dan SUV petrol baru, yang keduanya akan dilancarkan akhir tahun ini.

Di bawah tekanan dari sekatan AS, Huawei memulakan peralihan ke platform Internet of Things (IoT) sendiri, HarmonyOS, tahun lalu. Syarikat itu meramalkan bahawa pada akhir 2021, jumlah peranti pintar yang dilengkapi dengan sistem operasi baru akan mencapai 300 juta, di mana peranti Huawei akan melebihi 200 juta, dan rakan pihak ketiga akan menyumbang selebihnya.

Sebagai pengeluar kereta penumpang domestik terkemuka, BAIC telah bekerjasama rapat dengan Huawei untuk mempromosikan penerapan teknologi dan produknya dalam industri automotif.

Zhou Bingfeng, ketua jurutera BAIC Automobile, mengatakan: “BAIC dan Huawei mengadopsi model baru pengembangan bersama. Kami bekerjasama untuk menyelesaikan masalah teknikal. Walaupun terdapat beberapa kontroversi, tujuan bersama kami adalah untuk membawa pengguna pengalaman memandu yang terbaik.”

Arcfox adalah jenama kenderaan elektrik di bawah BAIC Automobile. Arcfox Alpha S berharga antara 251,900 yuan ($39,323) dan 344,900 yuan ($53,840), sementara Alpha S Huawei HI Edition berharga antara 388,900 yuan ($60,710) dan 429,900 yuan ($67111) bergantung pada konfigurasi.

Sorotan Alpha S Huawei HI Edition adalah bahawa ia dilengkapi dengan teknologi pemanduan autonomi Huawei, yang lebih pintar ketika lurus dan membelok tanpa prosedur jaminan.

Pada awal tahun 2019, BAIC Automobile menandatangani perjanjian kerjasama perniagaan yang komprehensif dengan Huawei untuk bersama-sama menubuhkan “1873 Davidson Innovation Laboratory”, yang didedikasikan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi kenderaan elektrik pintar.

Semasa Shanghai Auto Show, BAIC Automobile mengumumkan kerjasama dengan Huawei dalam bidang kenderaan petrol. Di bawah pengaturan itu, kedua-dua pihak akan bersama-sama membangun platform pintar yang meliputi kokpit kenderaan, Internet Kenderaan, pemanduan autonomi dan bidang lain. Dengan sokongan HarmonyOS, kokpit dapat berhubung dan berkolaborasi dengan telefon pintar dan perkakas rumah.

Lihat juga:Huawei akan melabur $1 bilion dalam kereta pintar sebagai tindak balas terhadap sekatan AS

Kedua-dua syarikat juga akan memanfaatkan sepenuhnya pelbagai kelebihan yang ditunjukkan oleh 5G-seperti kebolehpercayaan tinggi dan lebar jalur tinggi-untuk menyokong pengembangan teknologi pemanduan autonomi lebih lanjut, dengan tujuan untuk mencapai tahap L3 dalam domain kelajuan 0-120km/j pada akhir 2023 Memandu secara automatik.

Data terkini menunjukkan bahawa sistem operasi Huawei telah mendapat manfaat daripada lebih daripada 300 rakan kongsi termasuk Midea, iFLYTEK, Supor, dan SZ DJI. Lebih daripada 40 jenama arus perdana dijangka menyertai kumpulan tahun ini.