Baidu Capital melantik Li Xiaoyang sebagai CEO baru

Baidu Capital, yang dilancarkan bersama oleh gergasi Internet Beijing Baidu dan China Life Insurance Company, melantik Li Xiaoyang sebagai CEO barunya pada 25 Ogos. Li Ka-shing, bekas naib presiden Baidu, akan bergabung dengan lembaga pengarah, yang bertanggungjawab untuk bahagian pelaburan dan penggabungan dan pengambilalihan. Beliau kini bertanggungjawab terhadap pelaburan, pembiayaan dan pengurusan keseluruhan syarikat.

Setelah Li menjabat, dia akan memimpin Baidu dalam menyebarkan ekologi AI dan akan fokus pada pelaburan dalam bidang teknologi tinggi.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Li memiliki ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan dari Jabatan Kejuruteraan Elektronik Universiti Tsinghua dan ijazah sarjana sains dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer Cornell. Dia telah bekerja di bahagian M&A dan pelaburan strategik Softbank SAIF Partners, Qihoo 360 Technology, dan 58.com, dan dengan demikian membawa Baidu pengalaman bertahun-tahun dalam penggabungan dan pengambilalihan pelaburan, pengurusan pasukan dan operasi dana.

Bergabung dengan Jabatan Pelaburan Strategik Baidu sebagai ketua pada awal 2021. Selama lebih dari satu tahun, syarikat itu memfokuskan diri pada bidang seperti pemanduan autonomi, kecerdasan buatan dan cip yang berkait rapat dengan strategi perniagaannya. Dia juga memimpin projek pelaburan dan pembiayaan seperti Extreme, Kunlun New Technology, Xiaodu Technology, dan BioMap.

Lihat juga:Baidu mendedahkan komputer kuantum superkonduktor dan penyelesaian bersepadu platform penuh pertama di dunia

Semasa berkhidmat di 58.com, Li Ka-shing memimpin pasukan untuk menyelesaikan projek-projek besar seperti penggabungan 58.com dan Ganji.com, pemerolehan Anjuke, dan perpecahan Guazi.com. Menurut penilaian luar, gaya kerjanya serius dan pragmatik.

Baidu Capital ditubuhkan pada bulan Oktober 2016, dengan fokus untuk melabur dalam projek di peringkat pertumbuhan atau pertengahan hingga akhir, mengenai teknologi teras dan bidang pan-Internet. Ketika ditubuhkan, ukuran dana setinggi 20 miliar yuan (US $2,914 bilion), yang terutama digunakan untuk melabur dalam projek peringkat pertengahan dan akhir. Jumlah purata setiap projek berkisar antara $50 juta hingga $100 juta.

Sebulan sebelum penubuhannya, Baidu juga mengumumkan Baidu Ventures, dengan pelaburan fasa pertama sebanyak AS $200 juta. Firma ini memberi tumpuan kepada inovasi teknologi seperti kecerdasan buatan, AR, dan VR, dan terutama melabur dalam projek permulaan. Terdapat perbezaan besar dalam kedudukan kedua-dua syarikat, yang menunjukkan bahawa Baidu telah membentuk susun atur yang agak komprehensif dari segi pelaburan asing.