Baidu melaporkan pertumbuhan pendapatan suku kedua sebanyak 20% tahun ke tahun

Syarikat gergasi Internet China Baidu melaporkan hasil suku kedua yang lebih baik daripada yang dijangkakan pada hari Khamis, dengan jumlah pendapatan mencapai 31.4 bilion yuan ($4.86 bilion) pada akhir 30 Jun, meningkat 20 peratus dari tahun sebelumnya.

“Didorong oleh pertumbuhan pesat perniagaan AI baru, inti Baidu telah memasuki suku yang kuat.” Kata Robin Li, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu. “Kami teruja dengan peluang untuk menggunakan AI untuk membantu industri yang berbeza mengubah perniagaan mereka dan menyokong matlamat kami untuk mencapai neutraliti karbon menjelang 2030.”

Untuk suku ketiga 2021, Baidu menjangkakan pendapatan antara 30.6 bilion yuan dan 33.5 bilion yuan, yang mengandaikan bahawa pendapatan teras Baidu akan meningkat antara 9% dan 20% tahun ke tahun.

Menurut “Laporan Pasar Awan Awam China 2020” yang dikeluarkan oleh IDC, Baidu sekali lagi menjadi penyedia awan pintar nombor satu.

Ketua Pegawai Kewangan Baidu yang baru dilantik Herman Yu berkata: “Didorong oleh pertumbuhan 71% tahun ke tahun dalam awan pintar (AI cloud), pendapatan teras Baidu meningkat 27% tahun ke tahun.” “Perniagaan carian dan suapan Baidu kukuh, dan kami terus melaksanakan dan memimpin perniagaan AI baru kami, termasuk awan pintar, pemanduan autonomi dan pembantu pintar”.

Baidu melancarkan robotaxi generasi kelima Apollo pada bulan Jun, dan kos per batu turun sebanyak 60% lagi. Apollo Go ride hailing berkembang ke Guangzhou, Guangdong, bandar operasi keempatnya, dan menawarkan 47K perjalanan kepada orang ramai pada suku kedua, meningkat 200% dari tahun ke tahun.

Lihat juga:Baidu melancarkan projek perintis teksi Apollo Robotaxi di Guangzhou

Great Wall Motors mengumumkan pada bulan Jun bahawa SUV WEY Mocha utamanya akan dilengkapi dengan ciri Apollo Auto Valet Parking (AVP) dalam model baru yang akan dikeluarkan akhir tahun ini.

Pada bulan Jun, Baidu MAU mencapai 580 juta, dan pengguna log masuk harian mencapai 77%. Halaman pengurusan menyumbang 40% daripada pendapatan pemasaran dalam talian Q2 teras Baidu kerana peniaga menggunakan perkhidmatan hosting Baidu untuk menyediakan perkhidmatan awan pemasaran ke kedai dalam talian mereka.

Pada bulan Jun 2021, pelanggan iQiyi yang disokong oleh Baidu mencapai 106.2 juta, meletakkan asas yang kuat untuk menyokong pengeluaran dalaman blockbusters hiburan yang asli. Pendapatan dari iQiyi adalah 7.6 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 3%.