Bandar baru untuk menyelesaikan penswastaan platform rangkaian sosial LGBTQ BlueCity

Penswastaan platform LGBTQ dalam talian BlueCity hampir selesai. Metaclass Management ELP, dana yang dimiliki oleh pemaju produk rangkaian sosial China Newborn Town, akan menjadi pengawal sebenarnya.

Pada 29 Julai, BlueCity mengumumkanCadangan untuk memberi kuasa dan meluluskan perjanjian yang diumumkan sebelum ini dan rancangan penggabunganKira-kira 95.7% daripada jumlah undi diluluskan. Penggabungan itu akan menjadikan syarikat itu sebuah syarikat swasta.

Penggabungan itu dijangka selesai dalam 10 hari bekerja, menurut pengumuman BlueCity yang dikeluarkan bulan lalu. Kumpulan pembeli termasuk syarikat pengurusan metaclass ELP, Ma Baoli, pengasas BlueCity, dan CDH Investment. Antaranya, Metaclass Management ELP dibiayai oleh pemaju produk rangkaian sosial China Newborn Town. Setelah transaksi selesai, Xinsheng Town akan menjadi pemegang saham pengendali sebenar syarikat swasta.

Di bawah perjanjian itu, BlueCity akan dibeli dengan harga $3.20/saham atau $1.60/ADS dalam perjanjian yang bernilai sekitar $60 juta. BlueCity memperoleh pendapatan operasi $169 juta pada tahun 2021, yang bermaksud ia adalah tawaran yang baik.

Xinsheng Town telah mencipta produk sosial antarabangsa seperti Yumy, MICO, dan YOHo, meliputi Timur Tengah, Asia Tenggara, Amerika Utara, Eropah, Jepun, Korea Selatan dan pasaran lain. BlueCity ditubuhkan pada tahun 2011 dan disenaraikan di Nasdaq pada bulan Jun 2020. Pada masa itu, ia ditawarkan pada $16 dan mengumpulkan $84.8 juta. Cap pasarannya melebihi $600 juta pada masa penyenaraiannya.

Pada masa ini, BlueCity adalah syarikat sosial LGBTQ terbesar di China. Ia telah meneroka pasaran luar negara selama bertahun-tahun, dengan pengguna luar negara menyumbang 40%. Pengambilalihan BlueCity akan membantu Newborn Town dengan cepat memasuki pasaran sosial LGBTQ yang luas.

Lihat juga:BlueCity CRO Zhao Liang menjawab soalan: Ini menandakan era baru pencegahan Internet + HIV

Menurut ramalan Frost & Sullivan, dianggarkan pada tahun 2023, jumlah kumpulan LGBTQ global akan meningkat menjadi 591 juta, dan pasaran LGBTQ global akan mencapai 5.4 trilion dolar AS.

Pada masa ini, banyak aplikasi sosial luar negara secara beransur-ansur memasuki bidang sosial LGBTQ. Aplikasi sosial seperti Tinder, Bumble, dan Hinge semuanya menyokong pilihan pilihan sesama jenis. Raksasa sosial terbuka AS Match Group memperoleh aplikasi temu janji gay GROWLr pada tahun 2019 untuk merebut sebahagian besar pasaran LGBTQ.