Bekas eksekutif OpenSea yang dituduh melakukan perdagangan orang dalam NFT

Seorang bekas eksekutif syarikat permulaan NFT OpenSea yang terkenal ditangkap pada hari Rabu dan didakwa dengan penipuan pemindahan wayar dan pengubahan wang haram kerana melakukan perdagangan orang dalam, menurut siaran akhbarJabatan Kehakiman A.S.

Nathaniel Chastain (bekas ketua produk OpenSea), bertanggungjawab memilih NFT yang akan dipaparkan di laman utama syarikat. OpenSea merahsiakan identiti NFT yang ditampilkan sehingga ia muncul di laman utamanya.

Dari sekitar bulan Jun hingga September 2021, Chastain menggunakan maklumat perniagaan rahsia OpenSea mengenai NFT mana yang akan dipilih untuk membeli puluhan barang digital tidak lama sebelum NFT atau NFT pencipta yang sama muncul di laman utama OpenSea.

Untuk menyembunyikan pembeliannya, Chastain menggunakan akaun OpenSea tanpa nama dan bukannya akaun yang diumumkannya atas namanya sendiri. Dia juga memindahkan dana melalui beberapa akaun Ethereum tanpa nama untuk menyembunyikan penyertaannya.

Lihat juga:Utopia Labs mengumumkan pembiayaan Siri A bernilai $23 juta yang diketuai oleh Paradigm

Chastain menghadapi hukuman penjara hingga 20 tahun untuk setiap tuduhan, kata Jabatan Kehakiman. Pegawai Jabatan Kehakiman mengatakan ini adalah kali pertama mereka meneruskan tuduhan perdagangan orang dalam yang melibatkan aset digital.