Bekas Pengarah Reka Bentuk Xiaomi Nandeer Bergabung dengan ByteDance Pico

Planet teknologiMenurut laporan pada 22 Julai, bekas pengarah reka bentuk Xiaomi Nandeer telah menjadi ketua reka bentuk sosial Pico, sebuah syarikat VR yang dimiliki oleh ByteDance. Terlibat dalam reka bentuk pengalaman pengguna selama lebih dari 10 tahun, bertanggungjawab untuk reka bentuk pengalaman canggih, dan memimpin penciptaan produk dengan penjualan lebih dari 10 juta dalam kecerdasan buatan, perkakasan pintar, dan pengalaman interaktif realiti maya.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa dia bergabung dengan LKK Design setelah lulus dari universiti dan berturut-turut berkhidmat sebagai pereka ID, pereka perkhidmatan, dan orang yang bertanggungjawab dalam reka bentuk interaksi. Selepas itu, dia bergabung dengan Baidu pada tahun 2012 dan bertanggungjawab untuk reka bentuk pengalaman projek seperti Baidu, Baidu Netdisk, dan Baidu Intelligent Hardware.

Dia bergabung dengan Xiaomi pada tahun 2016, di mana dia berkhidmat sebagai pengarah reka bentuk. Sebuah artikel oleh Hubei Academy of Fine Arts menyatakan bahawa selama tempohnya di Xiaomi, dia membentuk pasukan reka bentuk perkakasan pintar Xiaomi Technology, yang bertanggungjawab untuk reka bentuk pengalaman tiga barisan produk teras peringkat platform pembesar suara Xiaomi AI, Xiaomi VR, dan penghala Xiaomi. Antaranya, dia memimpin penamaan jenama, reka bentuk dan operasi IP pembantu suara Xiaomi “Xiao Ai”.

Pada tahun 2021, dia bertugas sebentar sebagai ketua pusat reka bentuk platform di Fiture sebelum bergabung dengan ByteDance pada tahun 2022 sebagai ketua reka bentuk sosial baru Pico.

ByteDance merekrut Nandeer kerana dia mempunyai pengalaman reka bentuk yang kaya dalam peranti perkakasan dan berharap dapat memberikan pengalaman interaktif yang lebih baik kepada pengguna di Pico.

Lihat juga:Bekas Pengarah Xiaomi VR Jason Ma Bergabung dengan Pico ByteDance

Sebagai tambahan, Ma Jing, bekas pengarah dan ketua jabatan Xiaomi VR, bergabung dengan Pico pada bulan Mei tahun ini sebagai pengarah pusat sosialnya.

LatePost telah melaporkan bahawa sejumlah pemimpin kandungan ByteDance telah berpindah ke unit Pico untuk membentuk pasukan kandungan dan pemasaran. Ren Lifeng, ketua Xigua Video, Song Binghua, ketua bahagian variety show Douyin, dan Wu Zuomin, pengarah bahagian hiburan Douyin, dipindahkan ke bahagian produk VR Pico.