Bekas presiden Arm Tudor Brown meletak jawatan sebagai lembaga SMIC

Tudor Brown, mantan presiden gergasi teknologi Britain, Arm, mengumumkan pada 11 Ogos melalui laman LinkedIn bahawa dia telahMeletak jawatan dari Lembaga Pembuatan Semikonduktor Antarabangsa(SMIC), sebuah syarikat pembuatan litar bersepadu China, telah berkhidmat dalam kedudukan ini selama sembilan tahun.

Menurut profilnya di LinkedIn, beliau berkhidmat sebagai eksekutif Arm dari 1990 hingga Mei 2012 sebelum syarikat itu dibeli oleh Softbank Group pada 2016. Sejak itu, beliau telah berkhidmat sebagai pengarah beberapa syarikat China dan kini merupakan salah seorang pengarah Lenovo Group, pembuat komputer peribadi Cina.

Sebelum ini, SMIC membuat perubahan kakitangan pada bulan Mac, apabila SMIC mengumumkan pelantikan Gao Yonggang sebagai pengerusi SMIC, dan Zhou Zixue telah meletak jawatan sebagai pengarah eksekutif syarikat atas sebab-sebab kesihatan. Oleh itu, menurut pengumuman SMIC pada bulan Mei, dewan pengarah merangkumi pengarah eksekutif: Gao Yonggang (ketua dan ketua pegawai kewangan) dan Zhao Haijun (ketua pegawai eksekutif). Tudor Brown juga berkhidmat sebagai pengarah bukan eksekutif bebas.

Pendapatan SMIC pada suku pertama tahun ini adalah AS $1.842 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 66.9%, dan pendapatan bersihnya adalah AS $447 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 181.5%. Keuntungan kasar untuk suku tersebut adalah $750 juta, meningkat 200% dari tahun ke tahun. SMIC mengatakan bahawa peningkatan pendapatan penjualan disebabkan terutamanya oleh perubahan portfolio produk, penyesuaian harga dan peningkatan penghantaran pada suku pertama 2022.

Lihat juga:Khabar angin mengatakan projek perisian SMIC berhenti, pasukan 100 orang dibubarkan

Eksekutif SMIC berkomentar: “Pada separuh pertama tahun 2022, peristiwa seperti wabak dan konflik antarabangsa tempatan telah membawa ketidakpastian kepada perkembangan industri litar bersepadu global. Permintaan untuk elektronik pengguna telah melemah, sementara permintaan untuk kenderaan tenaga baru, panel paparan, dan sektor industri telah meningkat, yang menyebabkan peningkatan ketegangan struktur dalam kapasiti pembuatan semikonduktor dalam jangka pendek. Syarikat telah mengoptimumkan dan menyesuaikan peruntukan kapasiti secepat mungkin, dan mempromosikan pembinaan kapasiti dengan teratur. “