Bekas Presiden Carian Baidu Xiang Hailong Bergabung dengan Transsion, Pembuat Telefon Pintar

MenurutLewatXiang Hailong, bekas naib presiden kanan Baidu dan presiden Baidu Search, secara rasmi bergabung dengan Transsion. Transsion adalah pembuat telefon pintar China yang berdedikasi untuk mengeksport produknya ke seluruh dunia. Xiang adalah presiden bahagian Internet mudah alih syarikat. Dia disertai oleh beberapa bekas bawahan Baidu.

Seseorang yang rapat dengan Transsion berkata ia akan menguruskan pembangunan produk perisian dan pengkomersialan perkhidmatan Internet mudah alih, seperti gedung aplikasi Transsion dan aplikasinya sendiri.

Dari bergabung dengan Baidu pada tahun 2005 hingga mengundurkan diri pada tahun 2019, dia secara beransur-ansur mengambil alih sistem pengkomersialan Baidu yang besar dan merupakan tokoh utama dalam syarikat itu. Perniagaan enjin carian yang diawasinya menyumbang lebih daripada 70% daripada pendapatan Baidu.

Walau bagaimanapun, Baidu mengeluarkan laporan kerugian suku tahunan pertama sejak penyenaraiannya, dan mengumumkan pengunduran dirinya pada Mei 2019. Xiang bergabung dengan Gome pada bulan Ogos 2020 sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Gome Online dan mengundurkan diri pada bulan Julai 2021.

Lihat juga:Bekas jurutera teknikal Facebook Liu Jiakai menyertai Teknologi Xiaodu Baidu

Beberapa sumber yang dekat dengan Transsion mengatakan bahawa pada masa ini, kemampuan pemasaran dan pengiklanan dalam talian Xiang Xiang sangat penting bagi syarikat itu. Transsion kini mempunyai nilai pasaran lebih dari 100 bilion yuan ($15.7 bilion), dengan pasaran luar negara utama termasuk Afrika dan Timur Tengah. Syarikat ini tidak hanya memfokuskan pada perkakasan telefon pintar, tetapi telah menyediakan produk dan perkhidmatan perisian seperti kedai aplikasi, pusat permainan, platform pengedaran iklan dan butler telefon pintar selama lima tahun terakhir. Ia juga mempunyai aplikasi yang dikembangkan sendiri untuk pengguna di luar negara, termasuk pemain muzik Boomplay, Vskit, platform seperti Douyin yang popular di Afrika, dan alat agregasi berita Scooper dan penyemak imbas Phoenix.