Berita mengatakan Tencent akan terus memberhentikan pekerja pada separuh kedua tahun ini

Syarikat gergasi Internet China Tencent akan terus memberhentikan pekerja pada separuh kedua tahun ini,36krPada hari Khamis, memetik orang yang mengetahui perkara itu. Tencent enggan mengulas.

Pengoptimuman organisasi keseluruhan Tencent ditetapkan oleh syarikat, tetapi setiap kumpulan perniagaan (BG) akan berbeza dalam hal ini. Di antara kumpulan perniagaan utama Tencent, CSIG (Cloud and Smart Industry Group) dan PCG (Platform and Content Group) adalah “kawasan yang paling teruk dilanda” untuk pemberhentian pekerja pada separuh pertama tahun ini kerana pangkalan pekerja yang besar. Nisbah pemberhentian keseluruhan PCCW mungkin melebihi 10%.

Dari segi kumpulan perniagaan lain, IEG (Interactive Entertainment Group), CDG (Enterprise Development Group), TEG (Technology Engineering Group) dan WXG (Prestige Group) semuanya mempunyai pasukan perniagaan, mengurangkan jumlahnya sekitar 10% antara bulan Mac dan Jun tahun ini. Antaranya, pemberhentian IEG baru-baru ini adalah yang paling jelas.

36Kr mengetahui bahawa pada separuh kedua tahun ini, BG yang disebutkan di atas akan terus memberhentikan pekerja. Beberapa unit perniagaan PCCW akan membuang 40% -50% daripada pekerjaan, sementara beberapa unit perniagaan lain menghadapi penghapusan lengkap. Beberapa pasukan BG lain akan melaksanakan pengoptimuman mereka sendiri.

Lihat juga:Tencent menubuhkan jabatan XR baru

Pelan pemberhentian pekerja itu dibuat Kementerian Sumber Manusia selepas memasukkan maklum balas daripada pelbagai pihak. Selepas ketua jabatan (biasanya pekerja GM) menerima pelan pemberhentian, dia akan memperuntukkan peratusan pemberhentian kepada bawahan langsung (biasanya pekerja peringkat pengarah), dan kemudian pengarah akan membuat senarai pemberhentian tertentu. Dalam sesetengah kes, nisbah pemberhentian yang ditetapkan oleh pekerja GM, pasukan pengarah dihapuskan secara keseluruhan, dan perniagaan dipotong secara keseluruhan.

Menurut laporan itu, eksekutif Tencent tidak berpuas hati dengan pelaksanaan pemberhentian pada separuh pertama tahun ini dan percaya bahawa sasaran pengoptimuman kos yang diharapkan tidak tercapai. “Pada separuh pertama tahun ini, pekerja akar umbi diberhentikan, sementara pekerja akar umbi hingga pengurusan pertengahan dan pekerja kanan kurang terjejas.” Menurut laporan, pemberhentian pada separuh kedua tahun ini akan bermula dari dalam pengurusan.