Bian Li & Fung menafikan penutupan besar-besaran

Sebagai tindak balas kepada desas-desus bahawa “Bian Lifeng melihat gelombang penutupan kedai”, rangkaian kedai serbaneka China memberitahuMedia domestik16 Ogos: “Tidak ada gelombang penutupan kedai. Kedai-kedai yang terkena wabak ini secara beransur-ansur kembali beroperasi, dan masalah kehabisan stok telah diselesaikan.” Namun, syarikat itu tidak memberikan respons terperinci terhadap data penutupan kedai, dengan mengatakan bahawa “belum ada data yang disahkan secara rasmi.”

Sejak bulan Mac tahun ini, banyak netizen telah menyiarkan bahawa kedai Bianlifeng di depan rumah mereka telah ditutup, dan banyak kedai Bianlifeng di Wuxi dan Qingdao telah memposting tanda yang bertuliskan “Selamat tinggal hari ini, berjumpa lagi tidak lama lagi”. Di bandar-bandar peringkat pertama seperti Beijing dan Shanghai, beberapa kedai sering kehabisan stok. Menurut laporan media, ukuran kedai Bian Li & Fung yang ditutup adalah sekitar 700.

Sebagai tindak balas, syarikat itu menjawab bahawa pada separuh pertama tahun ini, wabak itu merebak di beberapa tempat pada masa yang sama, yang memberi kesan besar terhadap perolehan, pengeluaran, pengangkutan dan operasi kedai. Untuk memusatkan kakitangan dan sumber bahan yang ada, dan memastikan operasi kebanyakan kedai yang baik sambil melindungi pekerja, syarikat memutuskan pada bulan Mac untuk menutup sementara sebilangan kecil kedai dengan perkhidmatan yang lemah dan permintaan pengguna yang rendah melalui sistem pengambilan keputusan berdasarkan data. Ketika keadaan wabak di berbagai tempat mereda, kedai “hibernasi” secara beransur-ansur kembali beroperasi.

Lihat juga:Dilaporkan bahawa rangkaian kedai serbaneka China Bian Li & Fung akan disenaraikan di Amerika Syarikat, tetapi jurucakap syarikat menafikan berita itu

Syarikat itu juga mengatakan bahawa pada masa ini, Bian Lifeng baru saja menyelesaikan peningkatan modal syarikat, dengan dana yang mencukupi, dan rancangan untuk membuka kedai hibernasi dan kedai baru masih dapat disokong.

Di samping itu, syarikat itu bertindak balas terhadap tuduhan bahawa bandar-bandar peringkat pertama biasanya kehabisan stok sebagai keterlaluan. Situasi wabak ini telah mempengaruhi kestabilan logistik, menyebabkan kategori individu tidak dapat sampai ke kedai yang sesuai di Beijing tepat pada waktunya, tetapi masalah ini telah diselesaikan.