Bifurcation VR menerima puluhan juta pelaburan baru

Pada 15 Ogos, syarikat produksi kandungan VR yang berpangkalan di Shanghai Fork VR mengumumkanIa menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-A berjumlah puluhan juta yuan, dilaburkan oleh Sequoia China Seed Fund. Dana ini akan digunakan terutamanya untuk pengembangan produk dan pengembangan pasukan teknikal. Beberapa bulan yang lalu, Fork VR menerima pelaburan eksklusif dalam Source Code Easy, yang mengendalikan perniagaan peringkat awal Source Code Capital.

Fork VR ditubuhkan pada akhir 2021. Ia kini mengusahakan permainan VR, dan produknya akan menjadi permainan VR yang mengasyikkan yang unik di pasaran, dengan tarikh pelancaran antara akhir tahun ini dan tahun depan. Dalam jangka masa sederhana dan panjang, syarikat itu berhasrat untuk menjadi komuniti VR yang akan memberi orang lebih banyak kebebasan untuk mengalami dunia yang berwarna-warni bersama dengan mencipta pengalaman sosial sebenar di dunia maya.

Sebagai salah satu pengasas algoritma cadangan dan iklan ByteDance, Gu Changsheng, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Fork VR, adalah pekerja awal ByteDance. Dia bertanggungjawab dan membina beberapa sistem perniagaan dan teknologi teras, dan kemudian mengalami pertumbuhan ByteDance yang meletup. Pada tahun 2014, dia meninggalkan Amazon untuk bergabung dengan Toutiao dalam pembelajaran mesin dan algoritma cadangan pintar.

Lihat juga:PhiGent Robotics menyelesaikan penyelesaian kedua pembiayaan Siri A

Walaupun VR masih menghadapi banyak cabaran, Gu Changsheng percaya bahawa trend pertumbuhan pasaran VR yang meletup telah muncul. Pertama sekali, interaksi VR menjadi semakin banyak, yang membawa peningkatan pengalaman permainan yang berterusan. Kedua, kejayaan besar telah dibuat dalam teknologi paparan, dan MicroOLED dengan definisi 4K dan lebih tinggi mempunyai rasa rendaman yang lebih dekat dengan kenyataan. Sekali lagi, ketika Meta bersiap untuk melancarkan peranti high-end Cambrian dalam tahun ini, ia juga akan membawa peningkatan baru ke peranti VR di seluruh dunia. Dengan kemajuan teknologi dalam bidang persisian seperti GPU berprestasi tinggi, pengkomputeran tepi juga akan membolehkan ekosistem VR merangkumi lebih banyak pengguna.