Bitcoin menjunam setelah China mengeluarkan larangan baru mengenai perdagangan cryptocurrency

Harga bitcoin dan cryptocurrency lain jatuh tajam pada hari Rabu setelah pemerintah China mengenakan sekatan baru terhadap penggunaan mata wang digital oleh bank, meningkatkan lagi kebimbangan yang ditimbulkan oleh tweet Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk.

Bitcoin, cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan di dunia, menjunam 30 peratus pada hari Rabu ke tahap terendah sejak akhir Januari, setelah mencapai tahap terendah sekitar $30,000. Ethereum, duit syiling utama yang menggerakkan rangkaian blockchain Ethereum, ditutup 26 peratus lebih rendah untuk ditutup pada $2,356 setelah sebelumnya jatuh di bawah $2,000. Dogecoin, cryptocurrency yang dimulakan sebagai lelucon, turun 27 peratus menjadi sekitar 35 sen setelah menjunam serendah 22 sen.

Tiga persatuan industri kewangan China meningkatkan tindakan keras mereka terhadap kriptografi pada hari Selasa, dengan meminta anggota, termasuk bank dan syarikat pembayaran dalam talian, untuk tidak menerima mata wang maya untuk pembayaran atau menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan kriptografi seperti pendaftaran, perdagangan, penjelasan dan penyelesaian.

“Baru-baru ini, harga cryptocurrency telah meroket dan menjunam, dan transaksi spekulatif cryptocurrency telah pulih, yang secara serius melanggar keselamatan harta benda orang dan mengganggu ketenteraman ekonomi dan kewangan yang normal,” kata ketiga institusi industri itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh bank pusat.

Pihak berkuasa negara itu telah memperkenalkan sekatan lain terhadap cryptocurrency pada masa lalu. Pada tahun 2013, China melarang institusi kewangan memproses transaksi bitcoin. Pada tahun 2017, Bank Rakyat China mengisytiharkan duit syiling awal tidak sah dan menutup pertukaran cryptocurrency tempatan. Namun, warga China masih diizinkan untuk memegang cryptocurrency.

Menurut CNBC, minggu lalu sahaja, pasaran bitcoin menguap lebih daripada $250 bilion. Penjualan bitcoin yang kejam bermula ketika Elon Musk membalikkan janji Twitter untuk menerima bitcoin sebagai pembayaran untuk kenderaan Tesla, dengan alasan kebimbangan mengenai jejak karbonnya. Sejak itu, nilai pasaran Bitcoin telah jatuh dari lebih dari $1 trilion menjadi sekitar $750 bilion. Dalam tweet pada awal hari Rabu, Musk mengatakan Tesla memiliki “tangan berlian,” menunjukkan bahawa syarikat itu tidak akan menjual saham bitcoin bernilai $1.5 bilion.

Lihat juga:Ketegangan dalaman Bitmain gergasi perlombongan Bitcoin China berubah menjadi konfrontasi fizikal

Penonton yang berbeza telah meramalkan penjualan bitcoin selama berbulan-bulan, dengan memperhatikan bahawa mata wang digital tidak mempunyai nilai intrinsik. Bank Pusat Eropah menyamakan kenaikan harga bitcoin dengan gelembung kewangan yang terkenal dalam sejarah, termasuk “Tulip Mania” Belanda pada tahun 1600-an dan gelembung Laut China Selatan Britain pada tahun 1700-an.

Harga bitcoin masih meningkat lebih dari 200 peratus sejak September. Kenaikan besar dalam bitcoin didorong sebahagiannya oleh trend di mana syarikat dan bank awam menukar simpanan tunai mereka menjadi bitcoin dan menawarkan perkhidmatan yang berkaitan, menambahkan lebih banyak nilai pada mata wang digital sebagai simpanan nilai. Namun, reaksi pasar terhadap larangan kriptografi baru China menunjukkan bahawa bitcoin dan cryptocurrency lain tetap tidak stabil dan sensitif terhadap usaha peraturan.