BlackBerry QNX untuk menggerakkan sedan elektrik NETA S China

Pada 1 Ogos, BlackBerry Limited dan Hozon Auto mengumumkanNETA Auto, jenama EV Hozon Auto, memilih teknologi BlackBerry QNXUntuk menggerakkan sedan sukan futuristik yang akan datang, NETA S.

Penyebaran ini akan memastikan keselamatan fungsional, keselamatan rangkaian, dan kebolehpercayaan sistem kritikal kenderaan, sambil memberikan pengalaman pemanduan partisipatif, mendalam, dan digital kepada pengguna.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian, NETA S akan menggunakan sistem operasi masa nyata neutrino BlackBerry QNX dan hypervisor QNX sebagai konsol teknologi pintar baru kenderaan, ‘NETA Space’. Di samping itu, teknologi ADAS pintar NETA AUTO NETA PILOT 3.0 juga akan dilengkapi dengan OS QNX untuk Keselamatan untuk membantu mewujudkan pemanduan dibantu pintar pelbagai senario.

NETA S (Kredit gambar: NETA Auto)

“Kami teruja untuk bekerjasama dengan NETA Auto bagi membangunkan sistem konsol digital generasi akan datang dan sistem bantuan pemanduan pintar untuk NETA S,” kata Naib Presiden BlackBerry Technology Solutions Asia Pasifik, Dhiraj Handa.

Zhang Qi, naib presiden eksekutif Net Tower Motors Intelligent Agency, mengatakan, “Di masa depan, Net Tower Motors akan terus bekerjasama dengan BlackBerry untuk membawa pengalaman hidup kereta yang lebih mudah, bersepadu dan cerdas kepada pelanggan.”

NETA S (Kredit gambar: NETA Auto)

Pada 31 Julai tahun ini, Neta S dilancarkan secara rasmi, dan harga runcit semasa adalah antara 199,800 dan 338,800 yuan ($29,554-50,115). Model ini diposisikan sebagai coupe pintar sporty, berdasarkan platform Shanhai yang dikembangkan sendiri yang menyediakan dua sistem kuasa elektrik tulen dan jarak jauh. Ia akan dihantar pada akhir 2022. Antaranya, versi CLTC yang diperluas mempunyai jarak pelayaran 1,160 kilometer.

Lihat juga:NETA S Hozon Auto mula dijual dengan harga sekitar $300- $50,000

Bahagian dalaman model ini dilengkapi dengan konsol pintar canggih dengan skrin sentuh tengah besar 17.6 inci yang membolehkan pemandu menerima maklumat penting melalui paparan minimalis atau paparan head-up AR yang terletak di belakang stereng. Selain itu, terdapat skrin infotainment 12.3 inci tersendiri di bahagian penumpang hadapan. Sorotan lain dari NETA S termasuk tempat duduk urut yang dipanaskan dan berventilasi, dan pembesar suara sandaran kepala, dengan 21 pembesar suara tambahan dipasang di seluruh kereta untuk memberikan pengalaman akustik yang mengasyikkan kepada semua penumpang.