BlockSec, sebuah syarikat keselamatan seni bina blockchain, menyelesaikan pusingan pembiayaan malaikat +

BlockSec, yang memfokuskan pada keselamatan seni bina blockchain, baru-baru ini menyelesaikan pusingan pembiayaan malaikat + bernilai hampir 50 juta yuan (7.46 juta dolar AS),36krDilaporkan pada 6 Julai. Pusingan ini diketuai bersama oleh Vitalbridge dan Matrix Partners, diikuti oleh Mirana Venture, CoinSummer, dan YM Capital.

Dari perspektif industri, seperti industri perbankan tradisional, unit asas dunia blockchain adalah akaun dengan baki yang berbeza, dan pengguna dapat melakukan transaksi antara akaun yang berbeza secara manual dalam akaun ini. Dengan mempopulerkan teknologi blockchain baru seperti ETH (Ethereum), teknologi yang mengautomasikan transaksi pemindahan melalui pelaksanaan kod sumber terbuka, termasuk kontrak pintar, telah menarik perhatian luas dari pemaju dan pengguna.

BlockSec adalah syarikat keselamatan blockchain, dan perniagaannya kini tertumpu pada keselamatan kontrak pintar. Pengasas bersama syarikat Zhou Yajin mengatakan bahawa dengan waktu penyebaran uplink kontrak pintar sebagai titik penandaan, BlockSec menyediakan perkhidmatan tinjauan kod untuk kontrak pintar sebelum penggunaan, dan memantau data blockchain dalam waktu nyata setelah penggunaan. Setelah serangan dijumpai, platformnya akan melakukan serangan balas yang sesuai untuk menyekat pencerobohan dan mula memulihkan kerugian pada masa yang sama.

Mengenai semakan kod kontrak pintar, Zhou menyebut bahawa terdapat cara yang berbeza dalam industri untuk mencapai matlamat syarikat. BlockSec mendapati bahawa banyak kelemahan keselamatan berkaitan dengan keadaan perniagaan khusus kontrak pintar. Bergantung semata-mata pada jaminan pengekodan yang betul tidak menjamin keselamatan keseluruhan kontrak pintar. Oleh itu, dalam sebarang operasi yang diberikan, BlockSec akan proaktif dan menggunakan teknologi tertentu termasuk Fuzzing untuk pengauditan kod.

Di sisi pasukan, dua pengasas bersama BlockSec, Zhou Yajin dan Wu Lei, kedua-duanya memperoleh gelar doktor. Ijazah dari North Carolina State University, kini seorang profesor dan profesor bersekutu di Universiti Zhejiang. Sejak 2018, mereka telah menjalankan penyelidikan keselamatan blockchain selama bertahun-tahun di akademik. Di samping itu, mereka berkhidmat sebagai penyelidik keselamatan untuk Qihoo 360.

Lihat juga:Pengasas bersama OpenSea Alex Atala akan meninggalkan syarikat itu pada akhir bulan Julai

Secara umum, BlockSec bukan sahaja mempunyai ahli pasukan dari industri komputer, tetapi juga latar belakang kewangan dan matematik. Akibatnya, pasukan sedang berusaha untuk menganalisis keadaan perniagaan tertentu dan menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan keselamatan yang komprehensif.