Bolehkah permainan Web3 bertahan dalam musim sejuk penyulitan baru?

Industri global yang semakin meningkat telah aktif setelah “musim sejuk kripto” terakhir berakhir pada akhir tahun 2020. Satu industri yang mendapat perhatian besar adalah permainan, kerana kemampuannya untuk menggabungkan aspek inti Web 3 dengan berkesan, termasuk NFT, blockchain, desentralisasi, dan meta-alam semesta.

Tetapi dengan kejatuhan harga cryptocurrency yang paling banyak diperdagangkan di dunia baru-baru ini-kini kerapHuraianSebagai musim sejuk yang lain-perkembangan masa depan bidang yang pernah berkembang pesat ini sekali lagi dipersoalkan.

Coinbase, salah satu pasaran cryptocurrency terkemuka di dunia,MengumumkanAwal bulan ini, syarikat itu akan memberhentikan 18 peratus kakitangannya. Sementara itu, penanda aras utama lain dalam industri kriptografi menunjukkan penurunan mendadak.

Sebagai contoh, harga BitcoinJatuhItu hampir 59 peratus dalam enam bulan terakhir, dan pada masa ini $20,877, berbanding $47,733 pada awal tahun ini. NFT juga menyaksikan penurunan perdagangan yang ketara. Pada 22 Jun, pengguna harian di OpenSea, pasaran dalam talian NFT terbesar, jatuh kepada 4.35k daripada 32.97k pada awal bulan, menurut statistik yang dikumpulkan oleh Dappradar.

Walaupun perkembangan ini membawa malapetaka dan kegelapan untuk masa depan yang terdekat, ada sebab untuk mempercayai bahawa permainan Web3 mungkin mempunyai kemampuan untuk menghadapi ribut semasa.

“Musim sejuk penyulitan sejuk (sebelumnya) tidak memadamkan api penyulitan,” tulis pengusaha Xiao Yi dalam sebuah media awal bulan ini.PosPerbincangan mengenai prestasi Animoca Brands pada separuh pertama 2022. Animoca Brands adalah sebuah syarikat yang berpusat di Hong Kong yang ditubuhkannya pada tahun 2014 dan kini menjadi ketua.

Tepat sebelum kemerosotan cryptocurrency bermula awal tahun ini, Animoca Brands mengumumkan penutupan pusingan pembiayaan baru yang bernilai lebih dari $5 bilion, melebihiTiga kali gandaBerbanding Oktober lalu. Sebagai pemilik portfolio produk berkaitan Web3 yang besar, termasuk permainan berasaskan NFT yang terkemukaKotak pasirSyarikat ini dianggap sebagai salah satu entiti terkemuka di dunia dalam perlumbaan untuk merealisasikan alam semesta meta.

“Walaupun hampir semua orang yang melayari Internet hari ini berada dalam struktur Web 2 yang terpusat dan terkawal, peralihan ke Web 3 telah bermula,” tulis Shaw. “Ini jelas dalam permainan blockchain, yang telah menjadi pendorong utama untuk penggunaan blockchain yang lebih luas di seluruh dunia”.

Keyakinan jenama Animoca terhadap masa depan Web3 yang kukuh, terutamanya dalam bidang permainan, adalah berdasarkan beberapa ciri utama. Beberapa pengguna permainan Web3 yang gemar memberitahu Pandaily bahawa perubahan permainan utama yang dibawa oleh teknologi ini adalah konsep pemilikan digital, yang meningkatkan kekakuan dan menawarkan jenis insentif permainan baru.

Pengguna mengumpulkan lebih daripada sekadar nilai dalam permainan. “Bersenang-senang buat duit“Model telah menyaksikan gelombang permainan di mana pemain digalakkan untuk mengambil bahagian untuk mendapatkan NFT dan kemudian memindahkan NFT ke mata wang kripto melalui transaksi di pelbagai pasaran dalam talian.

Alien World adalah permainan blockchain dengan pengguna aktif yang paling banyak dan merupakan contoh permainan blockchain yang berjaya berdasarkan model Play to Earn.

Dalam komen bertulis, pengasas bersama Alien Worlds, Saro McKenna memberitahu Pandaily bahawa CEO lain memberitahunya bahawa mereka tidak pernah melihat syarikat berkembang secepat yang dilakukannya baru-baru ini.

“Dalam satu tahun, kami meningkat dari empat pekerja menjadi sekitar 80 pekerja,” kata McKenna. “Jumlah pemain kami meningkat dari 10,000 pada awal 2021 menjadi berjuta-juta pada akhir tahun yang sama. Kami adalah aplikasi blockchain pertama dalam sejarah yang melebihi 100,000 pengguna, 500,000 pengguna, 1 juta pengguna, dll..”

Salah satu ciri utama dunia asing adalah organisasi autonomi terdesentralisasi (DAOs), yang merupakan hasil yang tidak dapat dielakkan dari era blockchain dan blok bangunan masyarakat.

“Saya rasa 2022 boleh menjadi tahun Dao,” kata McKenna, yang juga menulis bahawa Alien World adalah “satu-satunya projek dalam sejarah yang memberi jalan untuk bersaing satu sama lain sebagai subjek permainan pasukan”.

Sesetengah orang memuji kaedah bermain untuk membuat wang sebagai masa depan yang cerah untuk industri permainan. Yang lain lebih berhati-hati dengan kestabilan kewangan produk tersebut, menunjukkan beberapa ciri yang serupa dengan skema Ponzi.

Permainan yang sangat popular, StepN, telah menjadi sasaran utamaSemakan. Janji utama permainan-untuk mendapatkan cryptocurrency dengan merakam berjalan dan berlari anda melalui program-memang kelihatan seperti angan-angan.

Token Green Satoshi, mata wang dalam permainan Stepn, baru-baru iniRuntuhKenaikan 97 peratus dari paras tertinggi sepanjang masa melebihi $9 pada 28 April kini diperdagangkan hanya $0.18.

Lihat juga:STEPN menutup perkhidmatan di Tanah Besar China

Walau bagaimanapun, Saro McKenna yakin dengan model yang lebih kompleks yang dicari oleh dunia asing: “Bagi kami, komuniti adalah sumber utama pertumbuhan dan sokongan pengguna.” Eksekutif blockchain juga menyebut yang terbaruLaporanCointelegraph mendakwa bahawa “pada akhirnya, permainan yang hebat dan ekonomi dalam permainan yang kuat dan tahap kebebasan ekonomi yang tinggi dapat membantu GameFi melalui persekitaran pasaran yang sukar pada tahun 2022 dan terus menarik pengguna baru”.

Sifat dunia asing yang pelbagai dan merangkumi semua mungkin merupakan salah satu kekuatan utamanya. “Dunia luar angkasa adalah platform dan meta-alam semesta yang melibatkan semua ekonomi perwakilan, perwakilan yang dapat diganti, NFT dan DAO itu sendiri,” tulis McKenna.

Oleh kerana tekanan ekonomi yang lebih luas terus meningkat, penganalisis pasaran meramalkan kemelesetan yang teruk dalam industri blockchain untuk masa yang akan datang-tempoh yang ditandai dengan minat pelabur yang rendah dan penglibatan pengguna yang lebih rendah. Namun, perintis Web3 yakin bahawa ais pasti akan mencair.