Brek Pendidikan Dali ByteDance

Menurut laporan, empat perniagaan dalam talian utama Dali Education, jenama teknologi pendidikan bebas ByteDance, mengumumkan penangguhan perkhidmatan melalui laman web rasmi pada hari Jumaat. Platform ini, yang disebut “GOGOKID”,” NPY”, “Qingbei” dan “Tangyuan English”, secara rasmi berhenti beroperasi sebelum akhir tahun lalu. Antaranya,” Tangyuan English “juga menyediakan jendela pampasan untuk membayar pengguna.

Pada masa yang sama, Dali Education baru-baru ini melancarkanPlatform perkhidmatan pendidikan “meneroka sumber air”Ini dilihat sebagai sebahagian daripada transformasi perniagaan pendidikan ByteDance. Laman web rasminya menunjukkan bahawa “Eksplorasi Sumber Air” komited untuk bekerjasama dengan pelbagai pihak untuk membina sumber pengajaran dan penyelidikan berkualiti tinggi, mempromosikan perkongsian pengetahuan guru, dan melayani pertumbuhan profesional guru.

Melalui pelbagai perkhidmatan seperti kursus latihan, latihan dan pembelajaran, penyusunan bahan pengajaran, bimbingan pakar, dan lain-lain, platform ini secara sistematik membantu guru meningkatkan kemampuan profesional dan pertukaran pengetahuan, dan menyuntikkan “sumber air” (bahasa Cina bermaksud “sumber”, atau” pendorong “ke dalam pengembangan profesional setiap guru”). Pada masa ini, aplikasi dengan nama yang sama telah dilancarkan.

Sejak China secara rasmi melaksanakan dasar “pengurangan berganda” tahun lalu, banyak syarikat pendidikan dalam talian di China telah mulai mencari transformasi dan mengurangkan perniagaan dan tenaga kerja mereka. Antaranya, sejumlah projek pendidikan dalam talian Dali Education dipotong segera setelah pelaksanaan kebijakan tersebut, dan pemberhentian skala besar dalam bidang perniagaan pendidikan terungkap. Pada masa ini, ByteDance sedang meneroka bantuan pendidikan, komuniti ibu bapa, komuniti guru, pendidikan vokasional dewasa, dll.

Lihat juga:ByteDance dengan bersungguh-sungguh merombak pendidikan dan sepenuhnya meninggalkan kursus bimbingan kurikulum untuk pelajar pendidikan wajib

Sebelum ini, empat bidang perniagaan berkaitan pendidikan ByteDance semuanya terlibat dalam bidang pendidikan berkualiti. “GOGOKID” adalah jenama bahasa Inggeris dalam talian untuk kanak-kanak yang menawarkan kelas bimbingan guru Amerika Utara “satu-ke-satu” untuk kanak-kanak berumur 4-12 tahun, sementara “NPY” menawarkan kelas langsung kelas kecil untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun. Pada separuh kedua tahun 2020, ByteDance menyelesaikan pemerolehan “NPY”.

“Qingbei” adalah platform pendidikan dalam talian untuk pengajaran interaktif di sekolah rendah dan menengah. Melalui pengajaran kelas kecil, untuk memenuhi keperluan individu kanak-kanak, sumber pengajaran berkualiti tinggi Beijing disediakan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah di bandar-bandar baru muncul. Produk ini dilancarkan secara rasmi pada bulan Ogos 2020.

“Tangyuan English” adalah aplikasi pembelajaran dan temu janji bahasa Inggeris, yang diajukan oleh Kementerian Pendidikan pada 24 Disember 2019.