Breton menyelesaikan pembiayaan Siri C bernilai ratusan juta yuan

Menurut laporan media tempatan, Breton, pemaju trak berat, telah menyelesaikan pembiayaan Siri C bernilai ratusan juta yuan36krDilaporkan pada 20 Julai. Pembiayaan ini dipimpin oleh Rocket Capital (Xiaopeng Motors adalah pelabur landasan strategik), Hefei Rendun, dan Milestone Capital, diikuti oleh CIMC Vehicle, Shanghai Science and Technology Investment, dan Kesheng Investment.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Breton terlibat dalam perniagaan pengeluaran dan penyimpanan tenaga bersih. Syarikat ini juga menyediakan pengguna dengan penyelesaian bersepadu untuk pengurusan tenaga hijau untuk penyimpanan dan pengangkutan tenaga angin dan fotovoltaik, jentera pembinaan elektrik tulen, trak perlombongan, trak berat dan produk inovatif lain. Akhirnya, syarikat ini menawarkan pelanggan penyelesaian tanpa pemandu berdasarkan pelbagai aplikasi, seperti perlombongan, pelabuhan, kilang, dan taman logistik. Dana dari pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk pembangunan produk syarikat dan pengembangan pangsa pasar, pangkalan pengeluaran dan sistem jualan.

Breton telah membangun rantai pengembangannya sendiri dan menguasai teknologi teras seperti powertrain, sistem pengurusan suhu dan pemanduan tanpa pemandu. Pada tahun 2019, pemuat elektrik berat 5 tan akan dihasilkan secara besar-besaran dan dihantar kepada pelanggan. Peralatan pertama telah diuji di Inner Mongolia. Ia telah mengalami tiga tahun sejuk dan panas yang teruk, dan ia telah bekerja lebih dari 7,000 jam pada satu mesin.

Lihat juga:Autowise.ai menerima pusingan pembiayaan B2 bernilai hampir $30 juta

Pasukan pemanduan autonomi Breton bekerja di antara makmal dan tapak projek lombong untuk memastikan bahawa aplikasi komersial berskala besar tanpa pemandu tidak sempurna. Di masa depan, syarikat itu merancang untuk mengotomatisasi sepenuhnya keseluruhan operasi perlombongan, menghilangkan keperluan untuk suplemen tenaga fosil dan operasi manual, mengurangkan pelepasan karbon, mengurangkan kos, dan meningkatkan produktiviti sosial.

Menjelang 2022, Breton bertujuan untuk mencapai pendapatan bernilai $1 bilion sambil mengembangkan produk baru dan meningkatkan pangkalan pengeluarannya.