BYD akan melancarkan model Han, Tang dan Yuan PLUS di Eropah musim luruh ini

BYD, sebuah syarikat kereta yang berpangkalan di Shenzhen, mengumumkan pada 27 OgosAkan melancarkan pelbagai model kenderaan tenaga baru untuk pasaran Eropah pada musim gugur ini, termasuk BYD Tang, Han dan Yuan PLUS, dan mengatakan bahawa ia akan mengambil bahagian dalam Pameran Motor Paris Oktober ini.

Pada tahun 1998, BYD menubuhkan cawangan Eropah pertama di Belanda. Setelah 24 tahun bekerja keras, perniagaan BYD di Eropah telah berkembang ke bidang tenaga baru seperti tenaga suria, penyimpanan tenaga, bas elektrik, trak, dan forklift. Operasinya kini merangkumi lebih dari 20 negara dan lebih dari 100 bandar di Eropah.

BYD Yuan PLUS (sumber gambar: BYD)

Sejauh ini, firma itu telah menjalin kerjasama strategik dengan banyak peniaga kereta penumpang terkemuka di Eropah, dan banyak kedai luar talian baru akan dibuka pada musim gugur. Kenderaan pertama dijangka dihantar pada Q4 tahun ini.

Sejak tahun 2020, pengembangan pasaran Eropah BYD telah dipercepat. Pada bulan Ogos 2021, BYD Tang EV diperkenalkan dan dihantar di Norway. Pada 21 Disember 2021, BYD menyampaikan 1.000 kenderaan elektrik Tang di Norway, pada mulanya membuka model eksport China ke Eropah dalam sistemnya sendiri.

ATTO 3 (sumber gambar: BYD)

Pada awal tahun ini, model BYD Yuan PLUS dilancarkan secara rasmi untuk dijual di China, dan pra-penjualan di Australia dibuka secara serentak, diberi nama ATTO 3, yang selanjutnya memperkuat susun atur global kenderaan penumpang tenaga baru. Pada 21 Julai 2022, BYD mengumumkan kemasukan rasminya ke pasar kereta penumpang Jepun. Model seperti Yuan PLUS, Dolphin, dan Seal muncul di persidangan pelancaran Tokyo, Jepun, dan dijangka akan dilancarkan pada tahun 2023.

Lihat juga:BYD Frigate 07 Debut di Pameran Auto Chengdu

Di samping itu, pada 16 Februari tahun ini, BYD dan kumpulan automobil milik Uzbekistan UKAUTO menandatangani memorandum persefahaman mengenai kerjasama strategik. Seperti yang ditunjukkan dalam perjanjian itu, penubuhan usaha sama BYD telah mula menunjukkan isyarat “membangunkan pasaran Eropah berdasarkan ini.”

Menurut data rasmi BYD, pada separuh pertama tahun ini, penjualan kenderaan penumpang tenaga baru melebihi 640,000, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 165.4%, dan NEV telah melayani lebih daripada 2.3 juta pelanggan.