BYD melabur di TYSiC

TYSiC, pemaju dan pengeluar wafer epitaxial silikon karbida (SiC), baru-baru ini telah membuat perubahan pendaftaran dengan Pentadbiran China untuk Industri dan Perdagangan,Menambah BYD sebagai pemegang saham baruModal berdaftar syarikat meningkat kepada kira-kira 100 juta yuan, meningkat 2.58%. Sebelumnya, sekutu Huawei Shenzhen Hubble Technology Investment Partnership juga melabur dalam syarikat itu.

TYSiC ditubuhkan pada Januari 2009 dan wakil sahnya ialah Lee Hi Kwong. Skop perniagaan termasuk penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran dan penjualan wafer epitaxial silikon karbida, bahan semikonduktor dan peranti yang berkaitan. Memperkenalkan tiga SiC-CVD bertaraf dunia dan peralatan ujian sokongan. Menurut laman web rasmi TYSIC, ia menubuhkan Institut Penyelidikan Karbida Silikon pada tahun 2010 dengan kerjasama Institut Penyelidikan Semikonduktor dan Akademi Sains China.

Menurut Zhihuiya, fokus TYSIC baru-baru ini adalah pada bidang teknikal seperti silikon karbida, tiub kuarza, wafer epitaxial, dan semikonduktor. Ia telah menerbitkan 52 permohonan paten, 51.92% daripadanya adalah paten penemuan. Paten lain dengan nilai pasaran yang lebih tinggi termasuk “kaedah pembersihan kimia-mekanikal wafer epitaxial SiC.”

Lihat juga:BYD mendedahkan kemajuan pangkalan pengeluaran bateri Shaoxing

Selama bertahun-tahun, BYD telah membuat pelaburan langsung di sekitar hulu dan hilir rantaian industri. Tianyan Check menunjukkan bahawa BYD telah melabur dalam lebih daripada 60 syarikat selama bertahun-tahun, termasuk   BYD Automobile Co., Ltd., Shenzhen BYD Lithium Battery Co., Ltd., Fenmeng Industrial Co., Ltd. dan banyak syarikat lain.

Melalui pegangan saham langsung atau tidak langsung, BYD secara berkesan mengawal hampir 900 syarikat, merangkumi kereta, bahan bateri litium, transit kereta api, teknologi paparan, kejuruteraan pembinaan, pengurusan harta tanah, dll. Antaranya, projek dengan jumlah pelaburan yang besar tertumpu pada kekuatan utama BYD dalam bidang semikonduktor dan tenaga baru. Syarikat ini juga telah mencapai pegangan saham atau pegangan saham yang besar di beberapa syarikat.

Perlu disebutkan bahawa BYD juga telah menginkubasi syarikat unicorn yang terlibat dalam semikonduktor, bateri litium, pembuatan ketepatan dan bidang lain dari perniagaannya sendiri. Pada masa ini, BYD Semiconductor akan segera IPO.