BYD membina ibu pejabat sifar karbon pertama syarikat automotif China

BYD Automobile Company yang berpangkalan di Shenzhen mengumumkan pada 11 Ogos bahawa taman ibu pejabat Pingshan telah mengurangkan setara dengan 245,681.89 tan karbon dioksida, berjaya menciptaIbu pejabat kampus sifar karbon pertama jenama automotif China.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Taman Perindustrian Ibu Pejabat Automobil BYD Pingshan dibina pada bulan September 2006 dan terletak di Daerah Pingshan, Shenzhen. Ia adalah teras operasi BYD dan dibina dalam dua fasa, meliputi kawasan seluas kira-kira 2.3 juta meter persegi dan mempekerjakan kira-kira 50,000 orang. Dalam transformasi taman sifar karbon ini, BYD mengundang SGS Standard Technical Service Company, peneraju global dalam bidang pemeriksaan, akreditasi, pengujian dan pensijilan perkhidmatan, untuk memberikan perundingan, pensijilan dan sokongan teknikal untuk projek ini.

BYD menyatakan bahawa ia telah membangun sistem pengangkutan hijau pintar tiga dimensi melalui kenderaan tenaga baru, bas awan, rel awan, dan lain-lain, dan kadar penggunaan kenderaan tenaga baru di taman telah mencapai 100%. Semua pengeluaran tempatan menggunakan forklift elektrik tulen, trak penumpuk, trak palet, trak berat, dan trak pembersih yang dikembangkan dan dihasilkan oleh BYD untuk mencapai logistik hijau.

Pencahayaan awam di taman telah diganti dengan lampu jalan suria, panel solar dapat diletakkan sepenuhnya di atas bumbung, dan penjanaan tenaga fotovoltaik tahunan melebihi 40 juta kilowatt-jam. Sistem penyimpanan tenaga bersepadu penyimpanan optik yang dibina sendiri menjamin pengeluaran elektrik dengan berkesan.

Lihat juga:Beban bateri besi fosfat lithium BYD melebihi CATL

BYD juga mengintegrasikan teknologi AI ke dalam peningkatan teknologi penjimatan tenaga, dan menyesuaikan parameter operasi peralatan melalui pemantauan, pengiraan dan pemprosesan masa nyata untuk mengelakkan penggunaan kuasa peralatan dan operasi yang tidak berkesan. BYD telah melaksanakan lebih daripada 200 projek penambahbaikan teknologi penjimatan tenaga, dan usaha pengurangan karbonnya dapat mencapai 70,400 tan setahun.

Data pengeluaran dan penjualan menunjukkan bahawa pada bulan Julai 2022, BYD menjual 162.530 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 183.1% berbanding dengan 50,492 pada tempoh yang sama tahun lalu. Syarikat itu menjual sejumlah 4.026 kenderaan penumpang tenaga baru di luar negara. Jumlah kenderaan tahun ini mencapai 803,900, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 292,00%.