BYD mendedahkan kemajuan perniagaan Brazil

MenurutRekod hubungan pelabur yang didedahkan oleh pembuat kereta China BYDPada 27 Mei, syarikat itu akan melancarkan siri kenderaan elektrik Han untuk meningkatkan lagi penglihatannya di pasaran kereta penumpang Brazil.

BYD secara rasmi memasuki pasaran kereta penumpang elektrik tulen Brazil pada bulan Disember 2021, bekerjasama dengan banyak peniaga kereta tempatan terkemuka seperti Eurobike, Saga, dan Servopa. Dianggarkan bahawa pada akhir tahun ini, BYD Brazil akan bekerjasama dengan peniaga untuk merangkumi 45 bandar utama di Brazil, dan merancang untuk mempunyai 100 peniaga yang ditunjuk pada akhir tahun 2023.

Siri Han EV utama pacuan semua roda Brazil, yang dilancarkan dengan prestasi tinggi kali ini, dapat mempercepat 0 hingga 100 kilometer hanya dalam 3.9 saat. Keadaan kerja komprehensif New European Driving Cycle (NEDC) mempunyai jarak pelayaran elektrik tulen hingga 550 kilometer.

BYD juga mengumumkan pada 1 April bahawa ia telah menerima satu lagi pesanan untuk 48 bas elektrik tulen 12 meter dari Volánbusz, pengendali pengangkutan awam terbesar di Hungary. Perjanjian itu adalah pesanan bas elektrik terbesar BYD di pasaran Hungary setakat ini. Kenderaan ini dijangka akan dihantar pada akhir tahun ini dan akan beroperasi di 5 bandar di Hungary.

Lihat juga:Penjualan SUV BYD dan Tesla meningkat dengan ketara dari Januari hingga April

BYD turut memberi pandangan mengenai jenama Denza yang diwujudkan menerusi kerjasama dengan Daimler AG. BYD mengatakan bahawa pengembangan strategik Denza akan dipimpin oleh BYD, dengan Mercedes-Benz memberikan sokongan. Ia akan bertanggungjawab untuk perancangan strategik Denza dan menyediakan sokongan yang komprehensif dan kuat, terutamanya dalam pembangunan teknologi dan perancangan produk. Denza akan mempunyai tiga atribut berasingan: label peribadi, pasukan peribadi, matriks produk peribadi dan bahasa reka bentuk.