BYD menerima pesanan dari pengendali bas Sepanyol Ariva

BYD, sebuah syarikat kereta yang berpangkalan di Shenzhen, mengumumkan pada 14 JulaiIa memenangi 15 pesanan bas elektrik dari syarikat pengangkutan awam Sepanyol ArrivaKenderaan ini dijangka dihantar pada tahun 2023 dan akan beroperasi di Alcocon, sebuah perbandaran di barat daya Madrid.

Pesanan baru merangkumi 12 bas elektrik tulen lantai rendah 12 meter dan 3 bas elektrik tulen pintu masuk rendah 13 meter, semuanya menggunakan bateri lithium ferrous fosfat generasi baru yang dikembangkan oleh BYD.

BYD mengatakan bahawa bas elektrik tulen dengan pintu masuk rendah 13 meter ini memasuki Semenanjung Iberia untuk pertama kalinya.Mereka menggunakan dalaman yang diperkuat dan dilengkapi dengan sistem amaran awal yang cerdas, yang sangat meningkatkan keselamatan kenderaan. Model ini akan melayani banyak laluan antara bandar di wilayah Greater Madrid.

Ketua Pegawai Eksekutif Ariva Antonio Sendrero berkata: “Kenderaan ini akan membantu kami mencapai rancangan perjalanan tanpa pelepasan, membina armada bas elektrik yang lestari, dan menyediakan perkhidmatan perjalanan berkualiti tinggi kepada penduduk tempatan.”

Lihat juga:BYD menjangkakan keuntungan bersih 3.6 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 206.76%

Bas elektrik BYD kini meliputi lebih daripada 50 negara di enam benua, termasuk hampir semua negara maju. Setelah memasuki pasaran Norway, BYD Passenger Cars baru-baru ini menjalin kerjasama strategik dengan kumpulan peniaga Belanda Louwman, dan kedai pertamanya akan dibuka dalam tahun ini.

Di samping itu, pada separuh pertama 2021, BYD mendedahkan sasaran penjualan 1 trilion yuan (147.9 bilion dolar AS) dan 3 juta kereta penumpang pada tahun 2025. Pada bulan Ogos tahun yang sama, ia memajukan realisasi tujuan ini hingga 2024, yang akan terdiri dari penjualan di pasar domestik dan luar negeri. Pasaran Eropah menjadi arah utama BYD.