BYD menerima tanah industri tenaga baru bernilai AS $60 juta di Shenzhen

Pangkalan industri tenaga baru di Shenzhen, sebuah bandar di selatan ChinaPada hari Isnin, Shenzhen BYD Automotive Industry Co., Ltd. menjual lebih daripada 550,000 meter persegi tanah untuk 403 juta yuan ($60.3 juta).

Plot ini terletak di Zon Kerjasama Khas Shenzhen-Shantou, dengan luas tanah 554.500 meter persegi dan hayat penggunaan tanah 30 tahun.

Tapak ini akan digunakan untuk pembinaan fasa pertama Taman Perindustrian Automobil Shenshan BYD. Perancang projek mengatakan bahawa ini akan memainkan peranan demonstratif dalam memperluas, memperkuat dan mengoptimumkan industri automobil tenaga baru tempatan di Zon Kerjasama Khas Shenzhen-Shantou, mempercepat penggabungan rantai industri automobil dan menarik pelaburan.

Di sebelah timur plot adalah 400,000 meter persegi tanah yang dilelong oleh Shenzhen BYD Automobile Industry Co., Ltd. untuk pembinaan fasa pertama BYD Automobile Industrial Park (Shenshan-Shantou). Kini dirancang untuk mewujudkan kawasan kluster industri seluas 950,000 meter persegi di kawasan ini.

Fasa pertama projek BYD Automobile Industrial Park (Shenshan) merancang jumlah pelaburan sebanyak 5 bilion yuan. Antara lain, ia akan menghasilkan sebahagian besar komponen dan aksesori kereta. Setelah dimasukkan ke dalam pengeluaran, nilai output tahunan dijangka sekitar 10 miliar yuan, dan jumlah pekerja akan mencapai 18,000.

Lihat juga:BYD mendedahkan kemajuan pangkalan pengeluaran bateri Shaoxing

Pada bulan Januari tahun ini, BYD melaburkan 20 bilion yuan lagi untuk membina fasa kedua BYD Auto Industrial Park berdasarkan pelaburan 5 bilion yuan yang ditandatangani tahun lalu. Nilai output tahunan dijangka melebihi 100 bilion yuan setelah mencapai kapasiti penuh. Projek ini meliputi kawasan seluas 4 juta meter persegi dan dilaporkan akan membina 600,000 kenderaan tenaga baru dan pangkalan pengeluaran komponen teras.