BYD mengumumkan kemasukannya ke pasaran kereta penumpang Jepun

Pada 21 Julai, BYD Japan Co., Ltd., cabang syarikat kenderaan tenaga baru China BYD, mengadakan sidang media di Tokyo untuk mengumumkanSecara rasmi memasuki pasaran kereta penumpang JepunPada majlis itu, BYD Jepun melancarkan tiga model Yuanjia, Dolphin dan Seal.

BYD dijangka mengeluarkan ATTO 3 pada Januari 2023, Dolphin pada pertengahan 2023 dan Seal pada separuh kedua 2023. Siri Dolphin adalah model BYD yang paling kompetitif dan maju dari segi teknologi, dan dijangka bersaing dengan Tesla di pasaran Jepun.

BYD melancarkan siri lumba-lumba di China pada 29 Ogos tahun lalu. Model ini dilengkapi dengan seni bina e-platform 3.0 baru syarikat dan berharga 93,800 yuan ($13,858) dan ke atas selepas subsidi. Dilancarkan di China pada 18 Julai tahun ini, kereta ini mempunyai masa pecutan sifar hingga 100 hanya 3.8 saat. Model ini ditawarkan dalam tiga versi jelajah dengan jarak pelayaran maksimum sehingga 700km. Dengan subsidi yang diberikan oleh pemerintah China, harga pra-penjualan meterai bermula dari 212,800 yuan.

BYD kini mengolok-olok pelepasan kenderaan ini, memberikan gambar dengan hanya bahagian dalaman pemanduan kanan yang direka dengan ATTO 3. Ini mungkin kerana ATTO 3 kini dijual di Australia, dan ini adalah dari versi kenderaan ini. Walaupun gambar reka bentuk dalaman meterai dan lumba-lumba masih dalam mod pemanduan kiri, nampaknya versi pemanduan tangan kanan akan tersedia.

Lihat juga:BYD akan mengembangkan cip memandu pintar secara bebas

Syarikat ini telah mencapai kejayaan besar di pasaran bas elektrik Jepun. Pada 13 Julai, Naib Presiden Eksekutif BYD Jepun Nobuhisa Hanada menyatakan bahawa kerajaan Jepun telah berjanji untuk mencapai neutraliti karbon menjelang 2050. Oleh itu, kesedaran tempatan terhadap kenderaan elektrik telah meningkat. BYD Jepun menjangka akan menjual 4,000 bas elektrik di Jepun sekitar tahun 2028.

Perlu disebutkan bahawa BYD kini mempunyai bahagian pasaran sekitar 70% di pasaran bas elektrik Jepun. Ia diramalkan bahawa walaupun pesaing lain menyertai, BYD akan mengekalkan bahagian pasaran sebanyak 30% hingga 40% menjelang 2030.