BYD Qin Plus DM-i terbakar di Guangdong

Menurut video yang diedarkan dalam talian pada 13 Februari,Sebuah kereta, disahkan sebagai BYD Qinjia DM-i, bahagian yang diparkir di tepi jalan dinyalakan. Tidak ada yang cedera dalam kejadian itu. Pembuat kereta elektrik China itu menjawab bahawa bateri tidak terbakar dalam kebakaran, tetapi siasatan lebih lanjut diperlukan untuk menjelaskan apa yang berlaku.

Qin Plus DM-i dilancarkan pada 8 Mac 2021. Terdapat dua model untuk dipilih, satu dengan jarak 55km dan satu dengan jarak 120km.

Dengan pertumbuhan kenderaan tenaga baru yang meletup, keselamatan selalu menjadi perhatian pemilik kereta. Tahun lalu, puluhan kemalangan pembakaran spontan berlaku dalam kenderaan tenaga baru seperti Tesla, Geely, dan Xiaopeng.

Pada pertengahan April tahun lalu, Xiaopeng G3 berhampiran Metropolitan Plaza di Daerah Tianhe, Guangzhou, terbakar secara spontan ketika berada di stesen pengisian. Tahun lalu, Tesla Model 3, sebuah kenderaan elektrik tulen tenaga baru, juga mengalami banyak kemalangan pembakaran spontan. Nasib baik, tidak ada korban.

Kenderaan kemalangan kebanyakannya kenderaan elektrik tulen. Masa atau tempat kejadian tidak konsisten kerana dilaporkan berlaku dalam beberapa keadaan operasi, termasuk memandu biasa, melahu, mengecas atau bertembung dengan kenderaan lain.

Kereta elektrik lebih cenderung untuk menangkap api semasa mengecas. Penyebab langsung adalah bahawa sistem bateri mengalami beberapa bentuk penyalahgunaan, seperti overcharge, pengecasan kadar tinggi suhu rendah, dan pengecasan suhu tinggi.

Untuk meningkatkan polisi insurans sokongan yang berkaitan dengan kenderaan tenaga baru, pada pertengahan Disember tahun lalu,Persatuan Industri Insurans ChinaPeraturan tersebut menyatakan bahawa pemilik kenderaan tenaga baru secara beransur-ansur dapat membeli insurans komersial eksklusif untuk kenderaan mereka.

Lihat juga:BYD dan Great Wall Motors menukar tanda dagangan

“Kenderaan tenaga baru menggunakan bateri sebagai alat penyimpanan tenaga. Oleh itu, sebagai tambahan kepada kemalangan jalan raya tradisional, kemalangan lain yang disebabkan oleh pencucuhan bateri kuasa merupakan faktor risiko baru,” kata persatuan itu. “Untuk risiko ini, insurans produk perlu ditingkatkan.”