ByteDance Linkage Golden Autumn Venture Capital melengkapkan pelaburan pertamanya

Jet Commerce, penyedia perkhidmatan e-dagang sehenti di Jakarta, mengumumkan pada 10 OgosMelengkapkan pembiayaan Siri B lebih daripada $60 jutaPusingan ini diketuai bersama oleh Golden Autumn Venture Capital, Yinshan Capital, dan Zhejiang Silk Road Fund, diikuti oleh Hui Capital dan ATM Capital. Perlu diperhatikan bahawa Golden Autumn Ventures mempunyai hubungan yang kuat dengan syarikat induk TikTok ByteDance.

Menurut laman web rasminya, Golden Autumn Venture Capital diketuai oleh Yang Jie, bekas ketua ByteDance Financial Investment, dan anggota pengasasnya telah memperoleh pengalaman pelaburan yang kaya di institusi terkenal seperti ByteDance. Pada pertengahan bulan lalu, Yang menyelesaikan pemfailan dengan Persatuan Dana Pelaburan Sekuriti China sebagai pengurus dana ekuiti swasta. Maklumat rekod menunjukkan bahawa institusi ini ditubuhkan pada 30 Mac 2022, dengan Yang melanggan 99% dan Zang Tianyu yang lain menyumbang 1%. Pembiayaan di atas adalah pelaburan pertama setelah Jinqiu Venture Capital diajukan.

Yang mempunyai resume yang sangat kaya dalam bidang pelaburan. Bekerja untuk Shenzhen Capital Group dan Kewen Capital. Semasa berkhidmat di Cowen Capital, beliau berkhidmat sebagai penganalisis, pengurus pelaburan, pengurus pelaburan kanan, dan pengarah pelaburan TMT. Dia bergabung dengan Sequoia pada tahun 2014 sebagai naib presiden dana Sequoia Capital China. Pada tahun 2016, dia bergabung dengan ByteDance dan menjadi ketua pasukan pelaburan kewangan setelah penubuhannya pada tahun 2020. Berbanding dengan pelaburan strategik yang bertujuan untuk perniagaan kolaboratif, pelaburan kewangan bertujuan untuk mencapai pulangan pelaburan.

Sebagai tambahan, kompleks kediaman Beijing Jinqiu Homeland adalah lokasi pejabat pertama ByteDance dan tempat di mana seluruh kumpulan bermula. Nama “Golden Autumn Venture Capital” membuktikan bahawa dana itu sendiri mempunyai hubungan yang kuat dengan ByteDance. Cleaning News juga melaporkan bahawa ByteDance pada awalnya merancang untuk menyumbang sekitar $20 juta untuk dana baru, tetapi maklumat ini belum disahkan.

Lihat juga:ByteDance Revolution merancang untuk melancarkan jenama VC

Golden Autumn Ventures secara rasmi melancarkan pengambilan pada 25 Julai, termasuk pengambilan naib presiden pelaburan, pengurus pelaburan, IR, dan pelatih pelaburan. Pada masa yang sama, agensi itu juga mengeluarkan berita pembiayaan B + untuk syarikat pelaburannya, Syrius Robotics, yang merupakan syarikat AMR (Autonomous Mobile Robots). Sebelum ini, ByteDance telah membuat pelaburan utama $20 juta dalam syarikat itu pada bulan Ogos 2021.