ByteDance melancarkan ujian dalaman “Douyin Auction” untuk meningkatkan pelaburan dalam perniagaan e-dagang

Platform Douyin ByteDance, versi domestik Douyin di China, baru-baru ini menguji ciri lelong baru dalam perniagaan e-dagangnya. Dilaporkan bahawa hanya peniaga dengan kelayakan lelong sah yang dapat menjalankan fungsi ini.

Ciri baru akan membolehkan peniaga melelong barang bukan standard seperti perhiasan, batu giok, minuman dan barang mewah terpakai.

Pedagang boleh mula menggunakan fungsi ini melalui portal lelong di kedai Douyin mereka, di mana mereka dapat menetapkan nama acara, jangka masa, deposit, tempoh penangguhan, nisbah komisen, keterangan acara, dan lain-lain, dan pengguna perlu membayar deposit sebelum mereka dapat berpartisipasi dalam lelang.

Kang Zeyu, Presiden Bahagian E-dagang Douyin, mengemukakan konsep “e-commerce minat” pada 8 April tahun ini, yang menyebutkan idea untuk membantu pengguna secara aktif menemui potensi minat dan membantu perniagaan mengesyorkan produk kepada pengguna sasaran.

Lihat juga:Douyin melancarkan ciri tolak baru untuk mempercepat pertumbuhan

Di pasaran lelongan dalam talian semasa China, tempat teratas adalah milik Alibaba. Pada tahun 2015, Sun Jungong, naib presiden Alibaba Group, meramalkan bahawa dalam lima tahun akan datang, lelongan mungkin menyumbang 30% daripada pasaran e-dagang China. “Akan ada 100 juta orang yang menonton lelongan dalam talian di platform lelong dalam talian, dan lebih dari 1 juta lelongan dapat diadakan pada satu masa, sementara perkhidmatan yang berkaitan dengan lelongan dalam talian akan menyediakan lebih dari 10 juta pekerjaan.”

Walaupun ramalan ini belum tercapai sepenuhnya, lelongan dalam talian menawarkan potensi yang besar. Alibaba mengatakan bahawa pada tahun 2018, jumlah transaksi lelong Alibaba melebihi 500 bilion yuan-dua kali ganda daripada yang dicatatkan pada tahun 2017.