ByteDance mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan terbaru VisionNav Robot

Menurut Zero2IPO, Visionox Robotics (Shenzhen) Co., Ltd. baru-baru ini melakukan pusingan pembiayaan strategik, yang diketuai oleh Bytedan FCE, dan dipimpin oleh Lenovo Capital dan Oriental Bell Capital.

Pada bulan Jun, syarikat menyelesaikan pusingan pembiayaan B1 dengan jumlah keseluruhan 100 juta yuan, yang diketuai oleh Lenovo Capital.

VisionNav Robotics ditubuhkan bersama pada tahun 2016 oleh pasukan PhD Universiti Cina Hong Kong dan Universiti Tokyo. Syarikat ini telah memfokuskan pada pengembangan dan penerapan teknologi pemanduan tanpa pemandu berdasarkan visi, dan berjaya mengintegrasikan kawalan visual, persepsi dan teknologi 5G ke dalam kenderaan industri. Setakat ini, mereka telah memperkenalkan penyelesaian pengendalian bahan yang fleksibel, pintar, boleh digunakan semula dan kos efektif dalam bidang logistik seperti pemuatan dan pemunggahan, penyimpanan dan pengedaran.

Syarikat yang berpangkalan di Shenzhen bekerjasama dengan  JD,  Suning.com, Cainiao, Amway, GAC Group. Pada masa ini, produknya termasuk VGV forklift tanpa pemandu, robot mudah alih VGV, robot kotak VGV dan traktor tanpa pemandu.

VisionNav Robotics memberi tumpuan kepada tiga teknologi teras navigasi visual, kawalan ketepatan, pengkomputeran awan dan integrasi 5G.

Sebagai syarikat Internet domestik terkemuka, ByteDance telah melabur dalam kenderaan elektrik, pemanduan autonomi dan bidang lain.

Lihat juga:Pemilik TikTok ByteDance Melabur $25 Juta dalam QCraft Startup Memandu Sendiri: Laporan

Pada tahun 2020, Lee Automobile menerima pelaburan landasan AS $380 juta, dengan ByteDance sebagai salah satu pelabur.Kereta LiLulus pendengaran penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong pada 26 Julai tahun ini.

Pada bulan Mac,BloombergMenurut laporan itu, ByteDance melabur dalam syarikat pemanduan autonomi QCraft, yang menarik perhatian syarikat gergasi. Penganalisis percaya bahawa teknologi teras VisionNav Robotics dapat membantu ByteDance dalam bidang kereta memandu sendiri.

Pada bulan Julai, Tech Planet melaporkan bahawa ByteDance menubuhkan aPenghantar makananPasukan perniagaan. Perniagaan ini mungkin disokong oleh penyelesaian logistik tanpa pemandu VisionNav Robotics.