ByteDance mula menghasilkan cip kecerdasan buatan dalam konteks perang teknologi dan kekurangan semikonduktor global

ByteDance telah mengambil langkah awal untuk membuat cip kecerdasan buatan sendiri (AI), dan perkembangan penting ini menandakan kemajuan selanjutnya dalam usaha China untuk mencapai autonomi yang lebih besar dalam bidang teknologi.

Laporan mengenai keputusan itu pertama kali muncul pada hari Selasa selepas syarikat itu menyiarkan beberapa siri pekerjaan dalam talian yang memerlukan kemahiran dan pengalaman yang berkaitan dengan pembuatan semikonduktor. ByteDance adalah syarikat teknologi Internet yang berpangkalan di Beijing yang mengendalikan pelbagai produk seperti media sosial global TikTok dan rakan domestiknya Douyin.

Syarikat itu kemudian mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan hasratnya untuk mengembangkan perniagaannya ke bidang pembuatan cip kecerdasan buatanLaporan South China Morning Post.

Lihat juga:Pemilik TikTok ByteDance Melabur $25 Juta dalam QCraft Permulaan Memandu Sendiri: Laporan

Produk ini adalah blok bangunan asas elektronik pengguna, dan cip kecerdasan buatan maju yang boleh dihasilkan oleh ByteDance menggunakan algoritma kompleks dan pembelajaran mesin untuk mencapai pelbagai fungsi.

Langkah itu datang pada masa ketegangan antara China dan beberapa kerajaan Barat mengenai isu-isu teknikal semakin meningkat. Pertikaian antara Beijing dan Washington sangat akut, konflik berlarutan yang sering digambarkan sebagai“Perang teknologi.”.

Pada bulan Ogos 2020, Jabatan Perdagangan A.S. memperkenalkan sekatan yang memerlukan semua pembuat cip asing yang menggunakan teknologi A.S. untuk mendapatkan lesen sebelum berurusan dengan syarikat itu, dengan itu secara serius merumitkan keupayaan pembuat elektronik China Huawei untuk mengakses peralatan. Sekatan yang disebut penganalisis sebagai “perdagangan”Pukulan mautIa didakwa disebabkan oleh kebimbangan bahawa peralatan syarikat boleh digunakan untuk memantau warga A.S., yang merupakan ancaman kepada keselamatan negara.

Perang teknologi yang berterusan telah menjadikannya semakin sukar bagi syarikat teknologi China untuk mendapatkan cip dari pengeluar asing. Untuk memburukkan lagi keadaan, kesan ekonomi wabak pneumonia mahkota baru telah menyebabkanKekurangan semikonduktor globalKerana pengeluar berjuang untuk mengejar permintaan pengguna yang pulih.

Sebagai tindak balas kepada perkembangan ini, kerajaan China telah berusaha untuk mengurangkan pergantungan syarikat teknologi domestik ke atas rantaian bekalan antarabangsa, kerana kecukupan diri yang lebih besar akan membawa kelebihan ekonomi dan geopolitik.

Walaupun syarikat teknologi China, termasuk Huawei, Lenovo dan Xiaomi, telah mencapai kejayaan yang luar biasa di pasaran global sejak beberapa dekad yang lalu, pengeluaran cip yang diperlukan untuk operasi domestik China masih tertinggal di belakang negara lain.

Awal bulan ini, Pengarah Xiao Yaqing dari Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) menyatakan bahawa kerajaan China akan “menyokong kuat” pembuat cip domestik untuk mempromosikan lebih banyak autonomi dalam pasaran semikonduktor global.

ByteDance diasaskan oleh usahawan jutawan Zhang Yiming pada tahun 2012 dan telah melonjak ke barisan hadapan bidang teknologi antarabangsa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Syarikat itu melancarkan platform media sosial perkongsian video Douyin pada tahun 2016 setelah mengembangkan tajuk utama perkhidmatan rujukan berita dan kandungannya. Ia kemudian dilancarkan ke pasaran asing sebagai TikTok, platform popularJuga menjadi kusutPertikaian mengenai isu-isu teknikal antara Washington, D.C. dan Beijing.