ByteDance untuk mengurangkan rancangan pengambilan pekerja 2022-23

Pada 21 Julai, media domestikBerita PembersihanDifahamkan dari orang dalam bahawa Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance Liang Rubo baru-baru ini mengemas kini OKR peribadinya (kerangka penetapan matlamat). Ini menunjukkan ByteDance mengemas kini rancangan pengambilannya berdasarkan keperluan perniagaan dan akan mengurangkan jumlah yang diperlukan sepanjang tahun 2022-23. Langkah ini adalah untuk mengurangkan kadar pertumbuhan saiz organisasi dan meningkatkan kecekapan syarikat.

OKR Liang Rubo tidak menentukan nisbah pengurangan rancangan pengambilan pekerja, tetapi menurut orang yang mengetahui perkara itu, syarikat itu sebelumnya menekankan pengoptimuman organisasi.

Orang yang mengetahui perkara itu menyebut bahawa pengurusan ByteDance percaya pada “berusaha untuk meningkatkan prestasi” dan berharap dapat mencapai hasil ini dengan pelaburan modal dan sumber manusia jangka pendek dan berskala besar ketika mengembangkan perniagaan baru. Dalam setahun, jumlah pekerja syarikat meningkat dari 60,000 menjadi 100,000 pada tahun 2020. Antaranya, perniagaan pendidikan merekrut lebih daripada 10,000 orang secara dalaman. Sepanjang tahun ini, ByteDance membuka lebih daripada 6,000 pekerjaan kepada graduan baru, dan jumlah rekrut sekolah sepanjang tahun melebihi 12,000.

Walau bagaimanapun, perniagaan pendidikan dan permainannya tidak berkembang seperti yang diharapkan. Pada bulan Jun tahun ini,ChinaStarMarket.cnMenurut laporan itu, perniagaan pendidikan ByteDance telah mengalami penyesuaian besar dan diharapkan dapat memberhentikan sekitar 3.000 pekerja. Pada masa itu, jumlah pekerja dalam perniagaan kurang dari 5,000 orang, dan pekerja yang dioptimumkan akan menerima pampasan “N + 2” (pembayaran pesangon standard, ditambah gaji dua bulan). Hampir pada masa yang sama, menurutBerita Pembersihan, Bahagian permainan syarikat juga mulai memberhentikan pekerja, dan banyak projek permainan dihapuskan atau disatukan.

Lihat juga:ByteDance untuk mengembangkan cip untuk perkhidmatan cadangan videonya sendiri

Pada bulan November tahun lalu, Liang Rubo mengeluarkan surat dalaman yang mengumumkan penyesuaian struktur organisasi dan pembentukan bas (unit perniagaan). Syarikat ini menubuhkan 6 bas utama termasuk Douyin, Dali Education, Feishu, Volcengine, Nuverse, dan TikTok. Sebagai tambahan kepada penyesuaian seni bina keseluruhan, kepentingan Douyin untuk ByteDance juga meningkat.