Cambricon merancang untuk mengumpulkan $395 juta untuk penyelidikan dan pembangunan melalui penempatan swasta

Beijing Artificial Intelligence EnterpriseCambricon mendedahkan rancangan untuk kenaikan tetap dan penempatan swastaRancangan untuk menerbitkan saham kepada sasaran tertentu akan mengumpulkan sejumlah 2.65 bilion yuan ($395.1 juta).

Menurut pengumuman itu, jumlah bersih yang akan dilaburkan dalam projek cip platform teknologi canggih setelah menolak kos penerbitan adalah 810 juta yuan (120 juta dolar AS), projek cip platform teknologi stabil adalah 1.408 bilion yuan (209 juta dolar AS), dan kecerdasan umum untuk senario aplikasi yang muncul Projek penyelidikan dan pengembangan teknologi pemproses adalah 219 juta yuan (32 juta dolar AS) dan modal kerja tambahan 213 juta yuan (31 juta dolar AS).

Mengenai tujuan kenaikan tetap ini, syarikat menyatakan bahawa yang pertama adalah meningkatkan pelaburan dalam teknologi canggih, membuat terobosan dengan integrasi yang lebih baik, kekuatan pengkomputeran yang lebih kuat, dan sokongan lebar jalur yang lebih besar untuk penyelidikan dan pengembangan cip pintar kelas atas. Kedua, pelaburan dana dalam platform teknologi yang stabil kondusif untuk meningkatkan keupayaan reka bentuk cip syarikat di bawah platform teknologi yang pelbagai. Lebih-lebih lagi, syarikat dapat menggunakan dana untuk menyebarkan penyelidikan dan pengembangan pemproses untuk pasar senario baru terlebih dahulu untuk merebut peluang pengembangan.

Syarikat ini memperhatikan bidang cip pintar. Perniagaan utamanya merangkumi penyelidikan dan pengembangan, reka bentuk dan penjualan cip teras kecerdasan buatan yang digunakan dalam pelbagai pelayan awan, peranti pengkomputeran tepi dan peranti terminal, dan menyediakan pelanggan dengan pelbagai produk cip dan penyelesaian perisian sistem.

Lihat juga:Syarikat cip kecerdasan buatan Cambricon melaporkan kerugian bersih meningkat 95% tahun ke tahun

Berdasarkan mikroarsitektur pemproses pintar generasi keempat syarikat MLUarch03, latihan pemikiran bersepadu MLU370 siri cip pintar dan kad pecutan telah dilancarkan. Prestasi dan kecekapan tenaga yang diukur adalah lebih baik daripada produk yang bersaing. Cip pintar dan kad pecutan siri MLU220 syarikat telah digunakan secara meluas di banyak syarikat terkemuka, dengan penjualan kumulatif melebihi satu juta unit.

Di samping itu, syarikat telah melaksanakan susun atur harta intelek yang sistematik dalam industri cip pintar dan bidang yang berkaitan untuk mengawal teknologi teras yang dikembangkan secara bebas. Sehingga 31 Disember 2021, syarikat telah memohon 2.526 paten dan 573 paten yang dibenarkan. Di samping itu, ia mempunyai 58 hak cipta perisian dan 6 reka bentuk susun atur litar bersepadu.